I helgen hade oljeländernas organisation OPEC möte i Amsterdam. Mötet har omgivits av en hel del oroande rykten. Men Saudiarabien har lovat att öka sin produktion. Några beslut fattades däremot inte.
Vad som oroar är oljepriset som nu är uppe på rekordnivåer över 40 dollar per fat. Då ska man förstås ha i minnet att dollarn för närvarande är lågt värderad. Ser man till realvärdet är oljepriset alltså inte lika högt nu som under krisen på 70-talet.
Men vad som ändå gör att många oroar sig är den ovanligt sega lågkonjunkturen i världen. Vad som behövs är att USA:s ekonomi kommer upp i varv. Men ett högt oljepris gör att USA-konjunkturen inte sätter väntad fart, vilket i sin tur påverkar inte minst Europa.
Frågan är om ökad produktion i Saudiarabien räcker för att få ned oljepriset. Otillräckliga resurser i raffinaderierna bidrar till de höga bensinpriserna. Men den viktigaste faktorn är ökad konsumtion.
En jämförelse mellan 1980 och 2002 visar stora förändringar. Kina och Indien, som båda haft en enorm ekonomisk tillväxt dessa år, har ökat sin konsumtion av olja med 192 respektive 240 procent.
Men också USA, som redan 1980 hade en mycket hög konsumtion av olja, har ökat sin efterfrågan med 16 procent under denna period. Ett i Europas tycke orimligt lågt bensinpris och stora, törstiga bilar bidrar. Både Frankrike och Tyskland har däremot minskat sin oljekonsumtion under perioden.
Men också politiska risker spelar en roll. Irak, som enligt somliga experter har lika stora oljereserver som Saudiarabien, har visserligen ökat sin produktion oväntat mycket. Men där finns alltid risken för sabotage, och landets framtid ser ju mycket oviss ut. Inte heller Usama bin Ladins hemland Saudiarabien är något riktigt politiskt stabilt land.
En annan storproducent är Ryssland, men också där spökar politiska problem. Ägaren till ett av Rysslands största bolag, Michail Chodorkovskij, sitter i häkte, vilket har gjort utländska investerare nervösa. Det rättsliga skyddet för ägande är inte tillräckligt säkert, anser många som annars skulle kunna tänka sig att investera i rysk olja.
Någon gång, ingen vet när, kommer oljan att ta slut. Ett högt oljepris är motiverat för att det ska löna sig att utveckla alternativ, exempelvis bilar som drivs med bränsleceller. Men 40 dollar per fat är för mycket just nu i den osäkra konjunkturen.
Ingen ska tro att bensin och olja kommer att vara billiga på längre sikt. Men prisuppgången måste gå i etapper om inte ekonomin ska skadas allvarligt.