Räkna med det gröna kapitalet

Uppsala2010-05-15 00:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Nu har remisstiden för översiktsplanen gått ut och om någon månad fattar kommunfullmäktige beslut om årets översiktsplan. Allmänheten, föreningar, organisationer med flera har lämnat in synpunkter och nu återstår för politikerna att jämka samman alla åsiktsriktningar.

Det blir nog inte alldeles lätt eftersom den engagerade allmänheten och politikermajoriteten inte går i takt. En av Uppsala kommuns mäktigaste politiker, moderaten Liv Hahne, förklarade för en tid sedan offentligt att hon ?är

allergisk? mot parker ? medan allmänheten vill värna om grönområdena. Om resten av allianspolitikerna också är ?allergiska mot parker? kan det bli problematiskt i höstens kommunalval.

Redan nu kan dock den eventuella allergin testas i den diskussion som förs kring reservatsplanerna för Årike Fyris. Åriket (som förvisso inte är någon ?park? utan ett vidsträckt grönområde) sträcker sig från Kungsängsbrons södra fäste till Flottsund och för närvarande diskuteras gränserna för reservatet. Hur långt ska reservatet sträcka sig mot Ulleråker och Ultuna, vad ska ske med den betesmark som lantbruksuniversitetet vill ha kvar som yta lämplig för forskningsändamål, hur blir det med bussdepån vid Kungsängens gård ? och ska önskemålen om utbyggnad av Ulleråkersområdet tillgodoses eller ej?

Reservatsplanerna kolliderar inte bara med förslag om denna utbyggnad och förslaget om trafikled med bro över ån vid Ultuna utan också med planerna på en ansökan om att Linnés Danmarksstig genom Åriket ska komma med på Unescos världsarvslista. Många fullmäktigeledamöter får det svårt i valet mellan översiktsplanens utbyggnad mot reservatsönskemålen och en framtida placering av Linnéminnena på världsarvslistan.

Artdatabanken vid SLU publicerade i april sin nya Rödlistade arter i Sverige. Den borde studeras av varje ansvarsfull Uppsalapolitiker. På den stora flora- och faunakonferensen på SLU 28 april kretsade det mesta kring de rödlistade arterna och den biologiska mångfalden som i år uppmärksammas världen över av FN. Ingen ansvarig kommunpolitiker från Uppsala fanns i publiken. Ty vad bryr sig kommunfullmäktige om att storspoven och sånglärkan blir mer och mer sällsynt i markerna runt Uppsala eller att insektsfaunan är intressant i Sunnerstabacken?

Artdatabanken föreslår i rödlisteboken att den biologiska mångfalden inlemmas i samhällsekonomin. I dag är det ju fritt fram att ta av naturens kapital utan att betala tillbaka. Kommunen använder sig av naturens gratistjänster utan att tänka på att de ska räcka in i framtiden.

God ekonomisk hushållning bjuder att man inte minskar på kapitalet. Det borde också gälla det gröna kapital som naturen ger. Vi borde sätta ett pris på naturen så att det inte blir gratis att offra mer och mer av det gröna Uppsala. Decimeras Årike Fyris av okänsliga intrång som trafikleder och byggenskap minskar också Uppsalas samlade tillgångar.

Läs mer om