Regeringen rädd för kritik
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
I den konstateras att betydelsen av det statliga kommittéväsendet — Statens offentliga utredningar — har minskat drastiskt de senaste åren. Antalet breda parlamentariska utredningar, med representanter från alla riksdagspartier, har minskat.
I stället blir det allt vanligare med enmansutredningar, där "rätt" person får i uppdrag att hitta "rätt" svar på en i förväg snävt formulerad fråga.
Utredningar som förr syftade till att (relativt) fördomsfritt söka kunskap kring politiska frågeställningar används i dag antingen till att ge legitimitet åt redan kända ståndpunkter eller till att begrava politiskt känsliga frågor genom att skjuta dem på framtiden.
Så långt kanske inget nytt. Tendensen har varit tydlig länge, även om det skett en acceleration de senaste åren.
Men om man till det lägger socialdemokraternas ovilja att lyssna till — eller ens släppa fram — kritik framträder en än mer oroande bild. Tidigare i vår presenterade riksdagens granskande organ, Riksrevisionen, skarp kritik mot regeringens sätt att hantera sysselsättningsstödet och sjukpenningen.
De socialdemokratiska ledamöterna i Riksrevisionens styrelse försökte då (förgäves) hindra att rapporterna presenterades för riksdagen.
Lägg därtill den ökade politiska styrningen av forskningen vid universitet och högskolor och bilden blir tydlig. Socialdemokraterna vill kontrollera kunskapsinstitutionerna. Regeringen anser sig vara sig
själv nog till den grad att den inte bemödar sig om att söka efter ny kunskap eller vill släppa fram kritik till öppen debatt.
@3a Text:En sådan inställning är inte bara farlig för landet. Den borde även oroa dem inom partiet som vill stå rustade inför framtidens politiska utmaningar.