Varje kommun har det yttersta ansvaret för att de som lever i kommunen får den omsorg och stöd de är i behov av. Det betyder att service i form av hemtjänst, hemsjukvård osv ska tillhandahållas till dem som är bosatta i kommunen.
Men det betyder också att de som vistas i kommunen som gäster eller som fritidsboende har rätt att kräva omsorg, t ex i form av hemtjänst. Den kommun som vederbörande vistas i utreder då behovet, beviljar det och ger också den service som det finns beslut om.
Den ordningen uppfattar säkert de flesta som rimlig. Det är förstås det enda rätta att den hemtjänst som befinner sig på orten också utför omsorgen. Någon annan ordning skulle ju i praktiken innebära att vårdberoende människor inte skulle kunna resa bort.
Men där slutar också det rimliga. Det är nämligen också den kommun som den behövande vistas i som får betala omsorgen.
I en del fall spelar det kanske inte så stor roll för en kommun om det bara är en handfull personer som ska ha omsorg, men i kommuner med en stor andel fritidsboende kommer saken i ett annat läge. Är det många behövande så påverkas förstås kommunens ekonomi - särskilt som den behövande ju inte betalar skatt. Och på motsvarande sätt befrias den behövandes hemkommun för kostnader under vederbörandes frånvaro.
Det här borde gå att ändra på, anser folkpartisten Jan Ertsborn som i en riksdagsmotion föreslår den enkla åtgärden att den så kallade vistelsekommunen skickar en räkning till den hjälpbehövandes hemkommun som då får betala.
Administrativt sett borde det inte innebära något stort problem. Att sammanställa och skicka en faktura som ger kommunen en vettig intäkt måste ju vara bättre än att tvingas betala vårdkostnader för personer som inte är skrivna i kommunen.
Det är svårt att förstå att problemet inte redan lösts på detta sätt.
I stället har attraktiva men små kommuner i Skåne, på Västkusten och i skärgårdsområdena fått en belastning inte bara på sin ekonomi utan också på en hemtjänst som kanske har svårt att räcka till åt de egna kommunmedlemmarna.
En enkel överenskommelse kommunerna emellan måste gå att åstadkomma.