Riskerar Sverige en bostadsbubbla?

Riskerar Sverige att drabbas av en bostadsbubbla av det slag som började i USA och startade den nuvarande ekonomiska krisen? Experterna tvistar. Ingen risk, hävdar Lars E O Svensson, tidigare vid Riksbanken. Jo, det finns en risk, anser riksbankschefen Stefan Ingves och allt fler andra experter, till exempel Boverket. Till dem som varnar hör numera också Internationella valutafonden, IMF

Uppsala2013-06-15 00:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

.I tuffa ordalag varnar man för de svenska bankernas storlek och stora upplåning utomlands och för hushållens höga skuldsättning.

Det visar sig att de svenska hushållens upplåning procentuellt är större än exempelvis i krisländerna Italien, Spanien och Portugal och dessutom ökande. IMF anser att det svenska skattesystemet gynnar skuldsättning och att det måste ändras.

Man anser också att bankerna måste vara med och betala för valutareserven och få ytterligare höjda riskvikter för bolån. Andra experter hävdar att bostadspriserna ökar alltför fort, vilket är ohållbart i längden. En professor vid Köpenhamns universitet, Peter Birch Sörensen, har räknat ut att de svenska bostadspriserna i dag är övervärderade med mellan 12 och 18 procent. Hans beräkningar har ifrågasatts, men många ekonomer menar att prisökningen i alla fall inte kan få fortsätta som hittills.

Motbilden är att byggandet av bostäder snart måste komma i gång och att priserna då kommer att sjunka. Nackdelen med den saken är att de som tagit stora lån med bostaden som säkerhet då plötsligt måste börja betala tillbaka på sina lån. Det var så bostadsbubblan i USA sprack, den som ledde till bankkriser och att många fick lämna sina bostäder för att de inte kunde betala vad banken krävde.

Det tråkiga med ekonomi är att det inte går att med absolut säkerhet säga hur olika åtgärder slår förrän efteråt, och då är det för sent. Den som har varit mest aktiv i debatten och som varnat för en eventuell bubbla är riksbankschefen Stefan Ingves. På senare tid har han höjt tonen. Han kräver åtgärder från regeringens sida för att minska bolånen. Men regeringen tiger. Man kan ju förstå att det inte är så populärt med sänkt bolånetak, minskade ränteavdrag eller amorteringskrav några månader före ett val. I synnerhet inte som Finansinspektionen i sin rapport anser att det inte finns någon allvarligt risk med hushållens stora skuldberg.

Ett av de stora problemen med en eventuell bostadsbubbla är generationsmotsättningen. De äldre har oftast betalat av sina bolån, medan det är de unga som tar nya och dyra lån och som har svårt att klara eventuella amorteringskrav eller andra åtgärder som skulle motverka bubblan.

Man kan nog utgå från att regeringen inte vidtar några tuffare åtgärder före valet. Men vad händer sedan? Under tiden blir debatten om risken för en bostadsbubbla alltmer högljudd. Och ännu vet ingen vem som har rätt.

Läs mer om