Rödgrön budgetröra

Uppsala2004-04-06 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det blir "troligen" en besparing på sex miljarder kronor på försvaret, hävdar miljöpartiet. Nej, svarar försvars- och finansministrarna. Frågan är för tidigt väckt, först i höst, efter att försvarsberedningen blivit färdig med sitt arbete, finns det ett underlag för att fatta beslut om försvarsanslagen.

Vad skall man säga om kvaliteten på en budgetuppgörelse som öppnar för så vitt skilda tolkningar? I sak är det, förhoppningsvis, regeringen som har rätt. Försvaret är en lite för viktig angelägenhet för att få användas som en budgetteknisk sparkboll mellan kivande samarbetspartier.
Man kan alltså hoppas att det är regeringens mening att försvarsberedningen, där alla riksdagspartierna numera är representerade, åtminstone skall få lägga fram ett förslag innan ett beslut fattas. Men helt säker kan man inte vara.

Utgångsläget för försvarsberedningens arbete är att fyra huvudalternativ skall granskas. Enligt ett skall försvaret rent av, hur sagolikt det än kan låta, få tre miljarder kronor i ökat anslag. Nollalternativet innebär oförändrade försvarsanslag — och i de två övriga alternativen skall nerskärningar på tre respektive sex miljarder kronor utredas.

Försvarsminister Leni Björklund hävdade i en intervju i Lunchekot att det behövs "en samlad bild" av försvarets förutsättningar innan beslut fattas. Med normalt språkbruk innebär det att de fyra alternativen skall granskas uteslutande utifrån sakliga kriterier. Om det visar sig att en anslagsökning är vad som behövs skall försvarsberedningen kunna föreslå en sådan.
Men miljöpartiet pekar nu på en formulering i budgetuppgörelsen om att "försvarsberedningens arbete skall genomföras med utgångspunkten att det skall ske en betydande kostnadsminskning".
I så fall är försvarsberedningen uppbunden redan från början till de båda alternativ som innebär anslagsminskningar, därtill med tonvikten på det största beloppet.

Om detta stämmer finns det anledning för de borgerliga partierna att överväga hur meningsfullt det är att i fortsättningen arbeta i försvarsberedningen. Har de båda försvarsnegativa stödpartierna någon sorts veto- eller överprövningsrätt gentemot försvarsberedningen?

Försvarsministern bör omgående och med maximal tydlighet klargöra vad det är som gäller. Påståendet från tidigare år om att försvars- och säkerhetspolititiken inte ingår i det rödgröna regeringssamarbetet är redan mer än lovligt urholkat på trovärdighet.
Läs mer om