Rödgrön oro

Medan den borgerliga alliansen lugnt jobbar på tycks det bli allt mer oroligt i det rödgröna samarbetet. Göran Persson ställer i utsikt ett regeringssamarbete med miljöpartiet samtidigt som vänsterpartister talar om att de har förlorat förtroendet för statsministern.

Uppsala2004-11-08 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är svårt att avgöra vad som är allvar och vad som är ren taktik från Göran Perssons sida. Först och främst vill han naturligtvis se till att miljöpartiet inte frestas att söka samarbete med de borgerliga så som skedde efter förra valet.

Att locka miljöpartisterna med ministerposter är en metod att få partiet att ändra några av de mest kontroversiella åsikterna som kravet på utträde ur EU och avrustning av försvaret. När det gäller försvaret har miljöpartiet redan ändrat sig. Och i fråga om EU är det nog inte svårt att få partiledningen att lämna kongressbeslutet om utträde.

Nu tillsätts arbetsgrupper på samma sätt som i den borgerliga alliansen. Utrikespolitik, EU och migration, grön omställning och näringslivspolitik är arbetsuppgifterna för de tre grupperna. Den ekonomiska politiken har man ju redan kommit överens om.

Föga överraskande är man inom vänsterpartiet rasande över utspelet. I en upprörd artikel i Svenska Dagbladet i går skriver partiets första och andra vice ordförande, Ingrid Burman och Ulla Hoffmann, att Göran Persson "har förbrukat det förtroende som byggts upp under sex års samarbete". Orsaken är att statsministern går ut offentligt och inte i första hand i samtal med samarbetspartierna.

Vänsterpartiet vill fortsätta samarbetet mandatperioden ut av hänsyn till valresultatet, skriver de båda. Hur vänsterpartiet ställer sig till en eventuell regeringsmedverkan efter valet beror naturligtvis på valutgången och politikens innehåll, anser de två vice ordförandena, som tycker att ett fortsatt samarbete kräver ett helt nytt förhållningssätt från regeringen.

Men vänsterpartiet har ingenting att sätta emot. De två artikelförfattarna skriver att de inte räds nyval. Men med tanke på partiets opinionssiffror är det nog inte riktigt sant. Och partiet kommer aldrig att rösta fram en borgerlig regering. Den enda gång man har fällt en socialdemokratisk regering, 1990, tog det bara några dagar innan samma s-regering var tillbaka igen.

Göran Persson har legat lågt i debatten om Lars Ohly och kommunismen. Medan den upprörda debatten pågår har allt fler av vänsterpartiets väljare gått över till socialdemokratin. Vänsterpartiet blir allt mindre nödvändigt för regeringen och allt mer av en belastning.

Budgeten för 2005 är redan klar och sedan är det snart val och då kan vad som helst hända. Göran Persson är en skicklig taktiker. Vad han på längre sikt vill göra är däremot som vanligt oklart. Han ändrar åsikt lika lätt som han byter skjorta. Se till exempel alla hans olika åsikter om EU!

Partisekreterare Marita Ulvskog får nu ett sjå att förklara varför socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ena veckan ska förstärka och fördjupa samarbetet, enligt en debattartikel av de tre partiernas partisekreterare, medan vänsterpartiet kastas till ulvarna redan veckan därpå.

En sak är säker: För Göran Persson är makten det enda väsentliga. För att behålla den kan han offra snart sagt vad som helst, inklusive kärnkraften.

Läs mer om