Att svenska politiska partier inte har några krav på sig att redovisa källorna för sina intäkter är problematiskt. Det föranleder en risk för korruption. Även om inga uttalade krav ställs i samband med en donation, kan de förväntningar och den tacksamhetsskuld som följer på ett stort ekonomiskt bidrag i sig verka korrumperande. Därför är möjligheten till utomstående granskning viktig.
I en proposition från regeringen föreslås att partierna öppet måste redovisa alla de bidrag som överstiger ett halvt prisbasbelopp – 22 200 kronor, år 2014. Förändringen, som är tänkt att träda i kraft i april, är välkommen. Men i propositionen saknas ett viktigt element.
I Sverige är även anonyma partibidrag tillåtna. Därmed kan en privatperson, en organisation eller ett företag donera stora belopp utan att uppge avsändare. En av riskerna med detta är att bidragsgivaren i ett senare skede teoretiskt kan ”låta partiföreträdare förstå” varifrån pengarna kom, i syfte att utöva påtryckningar.
Systemet har kritiserats av såväl EU-kommissionen som den europeiska antikorruptionsbyrån Greco. Men något förbud mot anonyma partibidrag innehåller alltså inte regeringens proposition. Det har fått de rödgröna oppositionspartierna att reagera.
På gårdagens DN debatt skrev Peter Eriksson (MP), Björn von Sydow (S) och Mia Sydow Mölleby (V) om en motion från de rödgröna, som de avsåg att lägga för att komma åt problemet med anonyma partibidrag på ett enkelt sätt. Förslaget går helt enkelt ut på det statliga partistödet villkoras, så att sådant inte längre tilldelas partier som tar emot anonyma bidrag.
Enligt en genomgång gjord av tankesmedjan Timbro delades 425 miljoner kronor ut i form av partistöd 2010, vilket betyder att partiernas intäkter ”till en överväldigande del” utgörs av offentliga bidrag. Enklare uttryckt: De svenska partierna är fullständigt beroende av statligt partistöd. Utan att explicit förbjuda anonyma bidrag slår därmed den rödgröna motionen undan alla incitament för att fortsatt ta emot sådana.
Alliansen välkomnade de rödgrönas förslag. Per Bill (M), vice ordförande i konstitutionsutskottet, sade: ”Vi tycker att det är ett innovativt och intressant förslag och vi ska försöka behandla det på ett positivt sätt.”
Han tillade även att målet är en bred parlamentarisk uppgörelse, och av Moderaternas tidigare motsträvighet syntes föga. Allt lutar alltså åt att motionen kommer att röstas igenom.
Det enda parti som fortsättningsvis tar ställning för anonyma partibidrag är Sverigedemokraterna. Det är på tiden att övriga partier enas om motsatsen. Även om de anynoma bidragen i realiteten är få, är frågan principiellt viktig.