Sverige behöver arbetskraftsinvandring. Behoven inom till exempel vård och omsorg kommer bara att öka de närmaste åren. Med reformen från 2008, en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet, blev Sverige det mest öppna landet inom OECD vilket organisationen konstaterade i en utvärdering tre år senare. Samtidigt varnade man för att friheten hade en baksida, en ökad risk för att människor utnyttjades som billig arbetskraft.
LO tar fasta på det sistnämnda i en rapport som presenterades på onsdagen. ”Fler än hälften av alla arbetstillstånd på LO:s område misstänks vara förmedlade mot betalning”, skriver man och kallar reformen från 2008 för ”naiv”. Prövningen mot arbetsmarknaden måste återinföras, enligt LO. Man värjer sig mot begreppet ”fackligt veto”, men klart är att någon annan än företagaren ska ha sista ordet vid en anställning av medborgare som inte kommer från EU.
Det är lätt att hitta exempel på missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. Skogsarbetarna från Kamerun var mycket uppmärksammade för några månader sedan och även inom hotell- och restaurangbranschen finns många exempel där människor utnyttjats av skrupelfria företagare.
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm redogjorde i februari (Sydsvenskan 8/2) för partiets syn på förändringar av regelverket. Förhandskontrollen av arbetsgivare måste skärpas liksom efterhandskontrollen av anställningsvillkoren. Hon var ändå tydlig med att MP inte vill sätta stopp för den fria rörligheten. Överenskommelsen gäller och ”inom kort” kommer alliansen och MP att presentera förslag till förbättringar, sade migrationsminister Tobias Billström (M) i går.
Synen på arbetskraftsinvandring som i första hand ”konkurrens om jobben” går som en röd tråd genom LO:s och socialdemokratins moderna historia. Man ogillar det, helt enkelt, med undantag av ”jobb som behöver göras”, av till exempel bärplockare eller indiska dataprogrammerare. Därför kan man anta att dörren stängs för många om man får bestämma. Regeringen och Miljöpartiet kan förekomma detta genom bra förslag som kan stävja missbruket av arbetskraft.