Rösta vart fjärde år - istället

En tuff valrörelse vart fjärde år är inte så dumt.

Uppsala2014-04-04 16:35
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sedan ett par år tillbaka har Uppsala, Tierp och Östhammar ett gemensamt brandförsvar. Det har lett till att alla kommunerna fått tillgång till bättre fordon, material och utbildning men också gett effekter som alla inte gillar. För Östhammar har till exempel kostnaderna ökat samtidigt som man nu riskerar att få färre brandmän och – vilket förmodligen är värst – längre utryckningstider.

Detta är en mycket kortfattad bakgrund till den namninsamling med krav på folkomröstning som UNT skrivit mer ingående om på nyhetsplats tidigare.

Folkomröstningar har inte någon djup tradition i Sverige, vare sig i antal eller kvalitet. Vi har haft sex riksomfattande folkomröstningar varav i princip endast den första, nej till rusdrycksförbud, har följts. När det gäller vänstertrafiken och ATP har båda resultaten övergivits. Eftersom ingen ännu vet hur kärnkraftsomröstningen ska hanteras så får även den läggas i misslyckande-korgen.

Återstår EU-omröstningarna. Vi är förvisso fortfarande EU-medlemmar men inte med i EMU som vi röstade för 1994. Euron röstade vi nej till så än så länge är det två resultat vi följt, men det kan nog komma att överges det också.

De nationella folkomröstningarna har tillkommit framför allt för att de politiska partierna inte har kunnat enas internt. När det gäller kommunala folkomröstningar är det lite annorlunda och där finns ju också möjligheten som nu används i Östhammar, att genom namninsamling tvinga upp frågan på fullmäktiges dagordning.

Gör det folkomröstningsinstrumentet bättre eller sämre? Både och.

Här är det i allmänhet inte fega politiker, som inte vill ta ansvar utan i stället vill lägga avgörandet på folket, som driver fram en folkomröstning. Här kanske politikerna vill ta ansvar men på ett sätt som många invånare inte gillar.

Var huvudmannaskapet för räddningstjänsten ska ligga förefaller vara en futtig fråga. Likaså om Åsele ska ha en ambulans vilket Sveriges första landstingskommunala folkomröstningen handlade om 2013. Borde inte insamling av tusentals namn och kanske en följande folkomröstning handla om något större?

Jo, det borde den. Det vore bättre om de ansvariga politikerna ställdes till svars vart fjärde år. Men det är vi i allmänhet dåliga på. Det ska rätt mycket till för att en enskild politiker, eller ett parti som har haft makten i fyra år, ska straffas ut i kommunvalet. I synnerhet om det är en överenskommelse om räddningstjänstens organisation som vållat den kraftigaste kritiken.

Men för det första är en namninsamling är en tydlig signal till politikerna att det finns en opinion som börjar komma på fötter. Och för det andra om fullmäktige säger ja till folkomröstning, vilket man inte behöver göra, är denna enbart rådgivande. Att folkomröstningsinstrumentet som sådant skulle leda till svårregerade kommuner är alltså knappast troligt.

Men nog vore det bättre, och roligare, med tuffare valrörelser vart fjärde år än att på schweiziskt manér rösta om var och varannan fråga som egentligen borde avgöras av våra folkvalda.

Läs mer om