Rysare för Schröder

Uppsala2004-02-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Gerhard Schröders beslut i fredags att lämna från sig partiledarskapet i det tyska socialdemokratiska partiet SPD men att kvarstå som förbundskansler blev kulmen på en lång och motig period för den tyske förbundskanslern. Under det senaste året har han tvingat Tyskland in i en tuff reformprocess med minskat arbetslöshetsunderstöd, sämre pensioner och dyrare sjukvård för medborgarna.

Han har inte lyckats blidka opinionen, varken i nationen eller i det egna partiet, och i väljaropinionen sjunker SPD som en sten. I valet 2002 lyckades SPD med nöd och näppe hålla sig kvar vid regeringsmakten med 38,5 procent. I dagens opinionsundersökningar ligger partiet på en nivå mellan 21 och 24 procent.

SPD och den avgångne partiledaren har inte lyckats nå förståelse bland medborgarna för reformernas nödvändighet och kritikerna beskyller Schröder för att sakna förståelse för gräsrötternas levnadsvillkor. Reformarbetet har gått för fort och det har gått för långt, heter det bland annat.
En SPD-företrädare i Saarland menar t ex att det inte går att lägga hela ansvaret för reformerna på de sämst ställda i det tyska samhället, på de arbetslösa, på fattigpensionärerna och på socialbidragstagarna.

Den som tillfälligt fram till den extrainkallade partikongressen i mars tar över som partiledare är SPD:s "Mädchen für alles", eller "passoppen", Franz Müntefering. Han har varit den person som fått rycka in närhelst han behövts för partiet. Han var t ex trafikminister, partisekreterare, och därmed ansvarig för det framgångsrika valet 1998. Nu senast var han gruppledare för partiet i förbundsdagen. Müntefering anses i motsats till Schröder ha en starkare förståelse för levnadsvillkoren hos partiets inre kärna och frågan blir nu om han, om han får fortsatt förtroende vid partikongressen, skall lyckas uppnå förståelse för Tysklands ekonomiska problem hos väljarna.
Hur Schröders manöver att med partiledarbytet försöka blidka opinionen lyckas kommer snart att visa sig med val till såväl EU-parlamentet som till 14 delstater. Kristdemokratiska CDU triumferar i opinionsmätningarna med 50 procent.

Fortsätter väljarna att vända sig från SPD kan det mycket väl bli så att partiet tröttnar på Schröder och byter ut honom mot en ny kanslerskandidat till nästa förbundsdagsval.
Läs mer om