Gisslandramat i Beslan, som fick sin blodiga upplösning i fredags eftermiddag, kan räknas som ett av de värsta terrordåden i modern tid. Den slutgiltiga dödssiffran är ännu inte fastställd. Uppgifter på söndagskvällen talade om uppemot 700 offer, många av dem barn.
Den hänsynslöshet med vilken terroristerna behandlade barnen, föräldrarna och lärarna saknar motstycke. Med tanke på detta var en oblodig lösning på detta drama förmodligen aldrig möjlig. Ändå är det tydligt att den ryska säkerhetstjänsten och övriga myndigheter inte dragit lärdom av tidigare gisslandramer. Säkerhetstjänstens bristande kontroll över området runt skolan samt usla förberedelser för att ta hand om de barn och vuxna som till slut lyckades ta sig ut har förmodligen gjort att liv som hade kunnat räddas nu gick till spillo.
Det första politiska priset p g a det inträffade betalades av delrepubliken Nordossetiens inrikesminister Kazbek Dzantijev, som avgick på söndagen. Den ryske presidenten Vladimir Putins ställning är dock inte hotad. I hans tv-tal till nationen kunde ett visst spår av självkritik skönjas när han medgav brister i den ryska säkerhetstjänsten.
Samtidigt visade Putin inga tecken på att ompröva den hårdföra strategin i Tjetjenien. I stället kopplade han samman gisslantagarna i Beslan med al-Qaida. Putin satte hårt mot hårt genom att förklara krig mot den internationella terrorismen.
Det är ännu oklart om medlemmar i det internationella terroristnätverket verkligen deltog i gisslandramat. Oavsett vilket är det uppenbart att gisslantagarna hade lärt sig den internationella terrorismens metoder, där respekten för människoliv helt lyser med sin frånvaro.
Som rysslandskännaren Leif Kihlsten påpekar (DN 5/9) står enskilda människors liv inte särskilt högt i kurs hos den ryska ledningen heller, vilket fritagningen i Dubrovkateatern för två år sedan och de omvittnade övergreppen i Tjetjenien visar. Att ryska soldater begår övergrepp i Tjetjenien ursäktar inte på något vis att terrorister urskillningslöst mördar barn på deras första skoldag. Men även det omvända gäller. Ryssland har ännu inte lärt sig den läxan.