Luften i centrala Uppsala har inte blivit bättre. Som UNT berättade i torsdags har gränsvärdet för partiklar redan nu i april överskridits 34 dagar på Kungsgatan.
På ett helt år får gränsvärdet bara överskridas 35 dagar. När det gäller kväveoxid har de tillåtna dygnsgränserna överskridits nästan varje år sedan 2002. Även om de tillåtna halterna kanske minskar så är problemet alltså ändå mer eller mindre permanent.
Åtgärder som dubbdäcksförbud på Kungsgatan, hastighetsbegränsningar och annat har inte förmått vända utvecklingen. Det är inte så förvånande. Tät trafik med bilar och tunga fordon som drivs med bensin eller diesel ger upphov till utsläpp, mer ju tätare trafiken är.
Kanske stämmer det ändå att väderförhållandena är en viktig faktor som eliminerar de goda effekter som skulle kunna komma av till exempel dubbdäcksförbundet. Det är bara det att vädret är som det är, år efter år.
Den vinter som nu tagit slut har inte varit exceptionell på något sätt. Det var inte heller förra vintern. Båda låg inom den normala variation som vi måste räkna med.
Den enkla sanningen är förstås att det bara finns ett sätt att få ned luftföroreningarna i en stad: mindre biltrafik och en mer attraktiv och avgasfri kollektivtrafik. Det är bara att bestämma sig.