Saabs framtid

Snart kommer sanningens minut för Saab i Trollhättan. Vem vinner tävlingen mellan Trollhättan och tyska Rüsselsheim om vilken fabrik som ska tillverka General Motors mellanklassbilar i Europa?

Uppsala2004-11-03 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Saab har haft många bekymmer på vägen. Redan på 80-talet ansågs företaget stå inför nedläggning. Storägaren familjen Wallenberg tog senare in amerikanska GM som delägare, och 1999 blev GM ensam ägare till Saab efter nya stora förluster. Några år såg det bättre ut, men från 2002 gjorde Saab åter miljardförluster. Utan GM skulle Saab med stor sannolikhet inte ha funnits kvar.

Också andra GM-fabriker i Europa går med förlust. Därtill kommer överproduktion. Det framgick allt tydligare att GM måste banta sin biltillverkning i Europa. Var femte GM-anställd, 12 000 personer, kommer nu att sägas upp. 500 i Trollhättan är redan varslade.

När det gäller mellanklassbilarna kom valet att stå mellan Saab och fabriken i Rüsselsheim. Den tyska fabriken har just fördelen att ligga i Tyskland, en enormt mycket större marknad än Sverige. Anläggningen är alldeles ny och GM har satsat stora summor där. Mycket talar för att GM väljer Rüsselsheim.

För Trollhättan talar billigare energi och lägre löner. Och, efter det paket som företaget presenterade i går, större flexibilitet och högre effektivitet, åtminstone enligt verkstadsklubbens egen uppfattning. Med treskift klarar man det uppsatta målet om 300 000 bilar per år. I dag tillverkas drygt 120 000.

Regeringen vill också hjälpa till och lanserar en stor satsning på vägar och järnvägar i området. Den satsningen blir säkert av även om nu GM skulle satsa tyskt. Men den viktigaste insatsen gör regeringen när det gäller forskning och utveckling.

Flera branschanalytiker tror att GM kommer att låta Rüsselsheim få tillverkningen av mellanklassbilar, medan Trollhättan skulle få forskningen och tillverkningen av exklusiva bilar i korta serier. Skulle det gå så blir forskning en nyckelfråga. Sverige satsar redan mycket på forskning om bilar, och Trollhättan kan tillsammans med Göteborg bli ett centrum för den hela branschens forskning.

Hur det går får vi inte veta förrän om några månader. Trycket är hårt på de 5 600 anställda i Trollhättefabriken och många underleverantörer. Det kan tyckas orättvist att besluten om deras framtid fattas utomlands, men så ser den globaliserade verkligheten ut. Även om nu GM:s mellanklassbilar kommer att tillverkas i Tyskland borde det inte vara slutet för Trollhättan. Saabledningen måste göra sitt yttersta för att underlätta omställningen.

Den tyska kritiken, som går ut på att den svenska regeringen subventionerar Saab i och med gårdagens paket, är lätt att avvisa. Det räcker att peka på de enorma satsningar som regeringen tidigare gjort i andra områden med betydligt mindre behov än den nu aktuella västsvenska regionen. Det känns riktigt bra att regeringen ökar anslagen till forskning och nu för en gångs skull satsar på vägar och järnvägar på platser där det faktiskt bor mycket folk och trafiken är tät.

Läs mer om