Samarbete i ny en tid

Hur kan mitten i svensk politik stärkas? Och var finns mitten?

På mittfältet. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under gårdagens partiledardebatt.

På mittfältet. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) under gårdagens partiledardebatt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Uppsala2017-06-14 17:15
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Terminens sista partiledardebatt i riksdagen ägde rum mitt under den nya politikerveckan i Järva. Ämnen som otrygghet och social ojämlikhet har stått i fokus under Järvaveckan och återkom också i onsdagens debatt i riksdagens kammare.

Det var dock svårt att hitta några nyheter i den drygt tre timmar långa riksdagsdebatten när det gäller politiska förslag som på allvar skulle kunna förbättra situationen för de boende i Sveriges så kallade utanförskapsområden, minska avståndet mellan dessa medborgare och politikerna och öka valdeltagandet bland personer med utländsk bakgrund. Men att frågor av den här typen ges utrymme i den politiska debatten är förstås välkommet.

Isabella Lövin (MP) ägnade större delen av sitt inledningsanförande åt klimat-och miljöpolitik. Det var ett välgörande inslag i en riksdagsdebatt där miljöfrågan i övrigt var så gott som frånvarande. Detta är anmärkningsvärt med tanke på den nyss avslutade havsmiljökonferensen där Sverige stod som värd tillsammans med Fiji och att riksdagen i dag ska ta ställning till en klimatlag som tvingar framtida regeringar att redogöra för hur utsläppen ska minska och vart fjärde år presentera en klimatpolitisk handlingsplan. Det borde ha funnits gott om miljö-och klimatpolitiska frågor att diskutera för riksdagens partiledare.

Statsminister Stefan Löfven inledde sitt första anförande med att hylla samarbeten över blockgränsen. Därefter gick han till hårt angrep på den förra regeringen för att sedan avsluta med att åter prata om det fina med breda samarbeten. Därmed följde Löfven sitt gamla vanliga manus.

Det är tydligt att statsministern ser Moderaterna och Sverigedemokraterna som sina största politiska motståndare medan kritiken mot Liberalerna och Centerpartiet är mer nedtonad. I riksdagsdebatten missade Stefan Löfven inte en enda chans att angripa Anna Kinberg Batra för att hon öppnat för samtal med Sverigedemokraterna. För tydlighetens skull kritiserade Löfven även Sverigedemokraterna för att ”sätta sig i Kinberg Batras knä”.

Socialdemokraterna vill vara ett parti i politikens mittfält och samarbeta brett i riksdagen. Liksom Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) är Stefan Löfven tydlig med att inte ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande. Men hur långt Socialdemokraterna är beredda att gå för att nå bred enighet är fortfarande oklart. Och C och L föredrar alltjämt allianssamarbetet.

Efter onsdagens riksdagsdebatt väntar snart sommarlov för Stefan Löfven som i år inte kommer att medverka under Almedalsveckan. Statsministern har därför god tid på sig att inför mandatperiodens sista riksmöte fundera på hur han och hans parti kan bidra till att stärka mittfältet i en tid när Socialdemokraterna inte längre är den sol kring vilken de andra partierna kretsar.

Sebastian Sundel

15/6 2017

Läs mer om