Samarbete mot narkotika

Uppsala2004-12-29 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Tullen beslagtog större mängder alkohol och narkotika än någonsin under 2004. Samtidigt var antalet beslag mindre, något som enligt Tullverkets generaldirektör beror på en medveten strategi att koncentrera sig på storskalig smuggling och att avslöja kriminella nätverk.

Att de stora mängderna i viss mån beror på ökad smuggling går inte att utesluta, men skillnaderna från ett år till nästa är så stora att det med stor sannolikhet handlar om att tullen nu upptäcker en betydligt större andel än tidigare. Som exempel kan nämnas att antalet ecstacytabletter i år var 151 000 mot 42 000 stycken 2003.

Även beslagen av öl har ökat och hamnade på 321 000 liter mot 175 000 förra året, medan spritbeslagen nästan har halverats och landade på 49 000 liter. Det uppges bero på att införselkvoter för privatpersoner i EU har avskaffats och det är ibland svårt för personal i tullen att avgöra vad som är avsett för privat bruk och vad som kommer ett säljas på gatan.

EU:s principer om öppna gränser har dock mycket lite att göra med smugglingen. Hur stor marknad det finns för att smuggla in alkohol i ett land beror snarare på hur stora förtjänster som finns att göra, och narkotikan följer sedan ofta efter i samma kanaler. Även om man i Europa skulle stänga gränserna helt för fri arbetskraft, varor och tjänster skulle de kriminella nätverken hitta sätt att ta sig över dem. Det vore därför helt fel väg att gå.

I stället bör kraften riktas mot samarbete med våra grannländer och övriga unionen för att minska flödet av narkotika och därmed de problem den kan orsaka för samhället. Tullverket är på rätt spår - under året har man inlett 80 utredningar i syfte att identifiera kriminella nätverk som opererar över gränserna. I 35 av fallen har man kunnat namnge personer som ingår i dem. Detta mer långsiktiga tänkande bidrar förhoppningsvis till att göra Sverige mindre attraktivt att smuggla till framöver.

Det finns alltså trots ökningen en del skäl att vara försiktigt hoppfull över tullens nya strategi. Hårdbevakade gränser med taggtråd är inte vägen till ett narkotikafritt samhälle. Nej, en samordning av politik och strategi i EU-området är vår bästa chans att hålla brottslighet och smuggling nere. Det behövs därför mer EU-samarbete, inte mindre.

Läs mer om