Om dessa hemskheter lär det i fortsättningen talas tyst. Valet är över och därmed är behovet av att skrämma väljare till vallokalen borta. Nu kommer i stället de första signalerna om att de svenska socialdemokraterna - som väntat - kommer att ställa sig bakom direktivet.
"När det gäller de frågor där vi haft starka synpunkter, som tjänstehandeln, har vi fått skrivningar vi är nöjda med", sade utrikesminister Laila Freivalds inför sin resa till det pågående EU-toppmötet i Bryssel. Det skedde två dagar efter att EU-valet ägt rum. Två dagar! Längre dröjde det inte innan socialdemokraterna övergav den hårda retoriken.
Att uppståndelsen kring tjänstedirektivet bara var ett spel för gallerierna blir än mer uppenbart när man betänker att både socialdemokratiska ministrar och EU-parlamentariker fram tills för två månader sedan ställde sig bakom principerna i direktivet. Men det gällde det att inte låtsas om i valrörelsen. Inte ens när EU-kommissionären Margot Wallström förde fram att direktivet inte skulle tolkas som ett hot mot kollektivavtal eller fackföreningar tystnade den socialdemokratiska kritiken - trots att Wallström själv kallades in för att agera dragplåster i valspurten.
Det är inte första gången socialdemokraterna säger en sak i valrörelsen för att plötsligt tvärvända när valet väl är över. Minns hur socialdemokraterna inför riksdagsvalet 2002 lovade höjda ersättningsnivåer i föräldraförsäkringen redan till den 1 juli 2003. Det dröjde inte många månader innan löftet drogs tillbaka.
Som om inte detta var illa nog är det värt att påminna om att debatten om tjänstedirektivet också var en fortsättning på den skandalösa diskussionen om övergångsregler. Bakom kritiken mot tjänstedirektivet gömde sig ett motstånd mot att människor från Polen och Baltikum skulle få tillträde till den gemensamma europeiska arbetsmarknaden. "De" hotar "våra" jobb, dumpar "våra" löner och hotar "våra" avtal.
Några övergångsregler blev det inte - och inte heller någon massinvandring från de nya medlemsländerna. Lika lite lär tjänstedirektivet vålla problem på den svenska arbetsmarknaden.
I sak är det positivt att socialdemokraterna nu byter fot - tillbaka till den attityd till tjänstedirektivet partiet hade för två månader sedan.
Men sättet att mörka under valrörelsen och att använda en retorik som knappast är rumsren anstår inte ett seriöst politiskt parti. Det är att föra väljarna bakom ljuset. Tyvärr har vi sett det förut - risken är stor att vi får se det igen. Om två år är det val på nytt.