Sämre status gör skolor till förlorare

Brev till ledarsidan:

Uppsala2013-03-06 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I en ledare i UNT (1/3) konstateras att Sävjaskolan – som nu väljs bort av många villafamiljer – får skylla sig själv. Skolvalet gör sitt, marknaden fungerar! Man noterar också att inte bara friskolor lockar till sig de studievana, många flyr även till kommunala skolor med högre marknadsstatus.

Huvudförklaringen till det här är enligt UNT ”en misskött ekonomi som resulterat i sämre kvalitet” och ”när elevsammansättningen förändrats har inte skolan lyckats reda ut situationen.”

Det här är en obehaglig, närmast asocial beskrivning av situationen. Vad är det då som är så uselt på Sävjaskolan, som orsakar elevflykten? Jo, framför allt skolans ”status”. Där går ”förlorarna”, de som inte anses besitta resurser nog att ge allt i framtidens hårda konkurrens. Där vill man inte gå.

En skola med denna stämpel får också en dålig självbild. Det gäller ledning, lärare såväl som elever och föräldrar. Men utsikterna är dystra för denna skola. Marknadssystemet är inhumant. Politikerna styr vidare i denna riktning och UNT skänker dem argument.

Svenska skolors problem är inte i grunden ekonomiskt. Det är i stället ett politiskt beslutat marknadssystem på skolområdet som öppnat slussarna på vid gavel för denna segregation. Det finns även en lång förhistoria till detta, men det är de senaste åren det sociala och kulturella förfallet blivit tydligt för alla.

Vad hade hänt om alla elever valde högstatusskolorna? Skulle alla få plats där då? Naturligtvis inte. Det nya systemet bygger på idén om att samhället består av A-människor och B-människor och att B-människorna anpassar sig och vet sin plats. Nu öppnas slussarna för det inhumana och UNT hjälper sorgligt nog till.

Svar:

Det fria skolvalet har funnits i drygt 20 år och bidragit till ökad kvalitet och valfrihet då man inte varit hänvisad till den skola eller den pedagogik som finns i området där man bor. En av nackdelarna är att föräldrar med viss bakgrund kan vara mer benägna att göra aktiva val. Fallet Sävja visar dock att det är lätt att underskatta kraften i allas möjlighet att använda rätten att välja bort en skola som inte fungerar bra. Det är glädjande för dessa elever och på sikt också för Sävjaskolan.
Red av UNT

Läs mer om