Samtal pågår i Irak
USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld bekräftar att företrädare för den amerikanska administrationen vid flera tillfällen har träffat irakiska rebeller. Samtidigt försöker USA tona ner betydelsen av dessa möten.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det är i dag exakt ett år sedan USA lämnade över det formella styret av Irak till irakierna själva och det är tydligt att situationen ännu är långtifrån stabil. Till ljuspunkterna hör valet i början av året, där människor stod i kö för att själva få välja sina företrädare, trots terrorgruppernas försök att sätta stopp för den demokratiska processen. Och även om förhandlingarna blev utdragna lyckades de olika partigrupperna i landet till slut välja både president och premiärminister.
Men varken den irakiska regeringen eller de amerikanska trupperna har ännu lyckats skapa lugn i landet. Från USA hörs motstridiga budskap om hur kampen går. Vicepresident Dick Cheney hävdade nyligen att rebellerna sjunger på sista versen, medan General John Abizaid inför kongressen förra veckan hävdade att läget såg ungefär likadant ut som för ett halvår sedan.
Att USA nu för någon form av samtal med rebellgrupper visar på situationens allvar. Både Rumsfeld och Abizaid framhåller visserligen att det bara är inhemska sunnimuslimska grupper som man talar med. Men det är grupper som USA tidigare stämplat som terrorister. Enligt The Sunday Times handlar det bland annat om Ansar al-Sunna, som genomfört flera självmordsbombningar och som dödade 22 människor i en matsal på en amerikansk bas i Mosul förra julen.
Syftet med att nu inleda samtal är framför allt att få in de mer moderata motståndsgrupperna i den politiska processen och skilja dem från de mest hårdföra rebellerna.
Om strategin blir framgångsrik återstår att se. Klart är att Bushadministrationen är alltmer pressad av det ständigt pågående kaoset.