Ett stort bilföretag gör reklam för sin rymliga bil genom att visa hur många ölbackar som får plats i bagageutrymmet - den senaste i raden av illustrationer av hur gränshandeln ökar och den svenska restriktiva alkoholpolitiken utmanas.
Enligt beräkningar som har gjorts lastades bagageutrymmena i svenska bilar med nära 3 miljoner liter sprit under årets första två månader. Därmed var införseln större än Systembolagets försäljning. "Bara" 2,9 miljoner liter sprit såldes av bolaget under samma period. På vissa håll i landet, bland annat i Skåne, beräknas Systembolaget bara ha en tredjedel av marknaden. I sådana lägen är det svårt att med trovärdighet tala om Systembolagets monopol på alkoholförsäljning.
Mot den bakgrunden är det befogat att tala om nivån på den svenska spritskatten. På kort tid har två av Sveriges grannländer, Danmark och Finland, sänkt sina skattenivåer, med 45 procent respektive 40 procent. Och nivåerna i Polen och Baltikum - numera EU-medlemmar - är bara en sjättedel av de svenska.
Diskussionen om hur Sverige ska möta trycket från omvärlden har pågått en längre tid. Systembolagets vd Anitra Steen förde häromdagen åter fram att det enda sättet att rädda det svenska försäljningsmonopolet är att sänka spritskatten.
För ovanlighetens skull har det även från vissa håll inom nykterhetsrörelsen hörts krav på sänkt alkoholskatt. Och finansminister Bosse Ringholm tycks vara beredd att göra något redan i höstens budget.
Förslagets motståndare hävdar att lägre skatt - och därmed lägre priser - leder till ökad konsumtion och ökade skador. Alkoholens skadeverkningar är onekligen ett stort samhällsproblem och den traditionella, restriktiva alkoholpolitiken har länge varit framgångsrik i att begränsa alkoholskadorna.
Men det går heller inte att blunda för det som sker i omvärlden. Om merparten av spriten köps någon annanstans än på Systembolaget är det omöjligt att försvara monopolet - både moraliskt och handelspolitiskt. Den som vill ha kvar Systembolaget gör därför klokt i att verka för sänkt spritskatt. Alternativet är helt enkelt sämre.