Säpo har mer att göra

Den intressantaste frågan i kölvattnet till tårtattacken mot Jimmie Åkesson handlar om Säkerhetspolisens roll och bedömningar.

Uppsala2013-11-10 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Säpo kan inte förhindra alla tänkbara attacker mot politiskt verksamma. Förmodligen fanns ingen möjlighet att förutse misshandeln av en socialdemokratisk kommunpolitiker i Västerbotten eller de attentat med sprängladdningar som riktats mot personer med anknytning till Sverigedemokraterna på ett par ställen i västra Sverige. Däremot har Säpo ett självklart ansvar för att ledande politiker ska kunna röra sig säkert, hålla möten eller signera böcker. Men någon hade kunnat ge sig på Åkesson med ett riktigt vapen.

Man måste utgå från att Säpo tänkt igenom sitt arbetssätt både en och två gånger efter morden på Olof Palme och Anna Lindh. Men tydligen återstår alltjämt en del tankearbete. En av Tysklands tre motsvarigheter till Säpo kallas i svenskt språkbruk för Författningsskyddet. Samma uppdrag - att skydda demokrati och medborgerlig frihet - finns i Sverige, men tycks inte alltid prioriteras.

Attacker mot politiker, vare sig det är fråga om ministrar, riksdagsledamöter eller lokalpolitiker är definitionsmässigt attacker mot det demokratiska styrelseskicket. Någon eller några godtar inte resultatet av fria val eller av den politiska process som lett till ett visst beslut - eller att en viss person helt enkelt uttalar en åsikt.

Det handlar alltså inte bara om att skydda den parlamentariska processen och de valda politiker som bär upp den utan också om att skydda det fria informationsflödet och den fria åsiktsbildningen. Men även på den punkten har Säkerhetspolisen fått kritik.

I veckan skrev medieorganisationen Utgivarna till Säpo och påtalade brister i skyddet av de fria medierna. Under en ganska kort tid har fyra dagstidningar utsatts för hot.

Två personer trängde sig in på Östgöta-Correspondentens redaktion och krävde att en artikel skulle tas bort från tidningens hemsida. Samma hot framfördes via e-post.

En journalist på Eskilstuna-Kuriren fick sin bil vandaliserad och infarten till tidningshuset saboterades.

Journalisterna på Värmlands Folkblad tvingas skydda sig efter hot från ett kriminellt gäng.

En kulturmedarbetare i Expressen hotades av nazister efter en text om hur fördomar slår igenom i rapporteringen om romer.

När de hotade tidningarna vänt sig till Säpo har de enligt Utgivarna fått höra att resurserna inte räcker till och att man måste göra andra prioriteringar. Ändå framgår det klart av Säpos uppdrag att journalisters möjlighet att utöva sitt yrke ska skyddas. Och uppdraget omfattar naturligtvis också skydd mot hot som syftar till att få tidningar och andra medier att avstå från att granska det ena eller det andra förhållandet.

Demokratin och det fria ordet är avgörande för allt annat som vi värdesätter i samhället. Då kan inte skyddet av demokratin få bli en restpost som man tar itu med i mån av resurser.

Läs mer om