För andra året i rad väljer Uppsala kommun att dra ner på bidragen till Kvinnojouren i Uppsala. På två år har summan mer än halverats, från 750 000 kronor per år till 300 000 kronor. Den ideella förening som arbetar för att hjälpa kvinnor som har blivit utsatta för våld av exempelvis maken eller sambon får därmed allt svårare att bedriva sin verksamhet.
Med tanke på att det inte rör sig om några stora summor i kommunens totala budget framstår förslaget som mycket märkligt. Visserligen görs det andra insatser för att hjälpa och skydda kvinnor som utsätts för våld - kommunen driver exempelvis ett skyddat boende i egen regi - men i förhållande till behovet satsas alldeles för lite.
Under gårdagen, som var FN:s internationella dag för bekämpning av våld mot kvinnor, presenterade Amnesty international en rapport om hur landets kommuner arbetar med att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Rapportens titel "Har ej prioriterat frågan" säger allt. Av de kommuner som svarat på enkäten är det bara fyra stycken som bedriver kriscentrum i egen regi. Eftersom Uppsala kommun valde att inte delta i undersökningen syns inte kommunens kriscentrum i den statistiken.
Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt problem, som först på senare tid har börjat få ordentligt genomslag i den politiska debatten. Men fortfarande finns det mycket kvar att göra. Att polisen fortfarande kan benämna våld i hemmet för "lägenhetsbråk" visar hur djupt rotad föreställningen är att vardagsvåldet mot kvinnor ofta ses som en familjeangelägenhet.
I själva verket handlar det ofta om en kamp på liv och död. Som Dagens Nyheter visar (25/11) har tio kvinnor mördats av sina män - hittills i år. I genomsnitt misshandlas varje år 16 kvinnor till döds av en närstående man. Det rör sig alltså varken om "lägenhetsbråk" eller om "familjeangelägenheter".
När riksdagen i dag håller en särskild debatt om våldet mot kvinnor är det viktigt att komma ihåg att dessa attityder i högsta grad lever kvar än i dag.
Samtidigt får inte problemet utmålas som omöjligt att komma tillrätta med. Inrättandet av en brottsofferenhet inom Uppsalapolisen har lett till vissa förbättringar. I Norrtälje testas en metod med en samordnare för att alla inblandade myndigheter och organisationer ska dra åt samma håll.
Riksdagsdebatter i all ära - det är ändå på lokal nivå som de handfasta insatserna måste göras. De kommunala resurserna är alltid begränsade och behoven stora. Men skyddet för kvinnor förtjänar att placeras högt upp på prioriteringslistan.