Det är svårt att inte bli upprörd när bussen som skulle ta en hem från skolan aldrig kommer. Det är omöjligt att inte bli uppgiven när man blir sittande flera timmar i en bilkö på väg hem från jobbet. Att det nu ropas på bättre snöröjningsinsatser och en större beredskap hos kommuner, Trafikverket och SJ är därför inte konstigt. Men man bedrar sig om man tror att det går att helt undvika onsdagens trafikkaos.
När ett snöoväder av det här slaget drar in över Uppsala och närliggande kommuner är det omöjligt att undvika problem. Kanske hade det gått att hålla en viss del av busstrafiken igång, men risken hade då varit stor att bussarna hade fastnat i snön och blockerat all trafik.
Att klaga och förklara att förr gick alltid plogbilen, förr blev det aldrig kaos av det här slaget, hjälper föga. Kanske kunde situationer av det här slaget uppstå förr, kanske kunde de inte det. Men det är problematiskt att luta sig tillbaka på anekdotisk evidens om hur det var ”förr”. Dels har det mänskliga minnet en tendens att försköna, att glömma bort hur illa det egentligen var, dels ser vår del av landet annorlunda ut nu än för, säg, 30-40 år sedan.
Uppsala kommun har över 200 000 invånare, regionen växer och trafikvolymerna är så mycket större nu än då. Samtidigt är arbetskraften dyrare. När färre är satta att ploga, skotta och gräva fram växlar och spår för fler, då blir det också svårare att hålla vägarna öppna och kollektivtrafiken i gång när stora oväder drar in.
Detta betyder dock inte att det inte går att vara bättre förberedd än vad kommunerna, Trafikverket och SJ är i dag. Med rätt verktyg går det att mildra effekterna också av en snöstorm.
Uppsala kommuns budget för snöröjning borde till exempel höjas. Till och med ansvarigt kommunalråd Stefan Hanna (C), ordförande i gatu- och trafiknämnden, anser detta. Kommunen anslår 24 miljoner om året till snöröjning, men notan slutar ofta på det dubbla, uppger Hanna till UNT. Det är som om kommunen medvetet budgeterar för en snöfattig vinter och sedan hoppas på det bästa. Att bygga en budget på önsketänkande är sällan en framgångsrik strategi, särskilt inte när det gäller snöröjning i en del av landet med regelbundet återkommande snörika vintrar.
Hanna vill se en större budget. Med mer resurser avsatta tror han att det skulle vara möjligt att åtminstone hålla bussarnas stomlinjer i gång också vid kraftigt snöfall. Och det är självklart att möjligheten att klara av snön är större om kapaciteten finns där redan när flingorna yr, i stället för att den måste kallas in efterhand.
En större, till och med fördubblad, budget för snöröjning betyder dock inte att Uppsala är oväderssäkrat. Om det blåser och snöar som det gjorde i onsdags, kommer det att vara svårt för bussar och bilar att ta sig fram, oavsett hur gatu- och trafikkontorets beredskap ser ut. Däremot kan en större organisation komma i gång med röjningsarbetet snabbare och på fler ställen samtidigt. Det borde vara en självklar målsättning. Det är trots allt mindre dåligt att tvingas vänta någon timme på bussen eller tåget, än att bli sittande hela natten.