Kommentarerna från hennes före detta partikamrater är återhållsamma men andas en viss bitterhet. De utgår från att hon kommer att lämna sin riksdagsplats, men hon tycks snarare inställd på att behålla den. Kanske hon behöver den av ekonomiska skäl. Hennes uttalade motiv var att väljarna framför allt stött hennes feministiska politik och att hon därför hade rätt att stanna kvar.
Finns det förutsättningar för ett feministiskt parti? Om Gudrun Schyman skulle bli dess ordförande finns det säkert kvinnor som tröttnat på vänsterpartiet och dess kommunism och som skulle kunna tänka sig att rösta på ett sådant parti. Också besvikna socialdemokrater och miljöpartister kan tänkas hoppa på tåget, men knappast några borgerliga feminister.
Gudrun Schymans lyster har avtagit med tiden, inte minst efter hennes skattehistorier. Om ett feministparti ska bildas räcker det inte med henne som dragplåster. Fler och mer lyskraftiga kandidater behövs för att ett sådant parti ska nå framgång. Och då kanske partiet också kunde locka borgerliga väljare.
Det finns en otålighet över manssamhället även bland kvinnor på den borgerliga kanten, men attraktiva kandidater till partiledarposten i ett feministparti är det ont om där.
Somliga väljare är trötta på de vanliga partierna och prövar gärna något nytt, inte minst bland de otrogna borgerliga väljarna. Det visar det faktum att så många valde att rösta på Junilistan i valet till EU-parlamentet.
Men troligare är att valresultatet framför allt speglade väljarnas likgiltighet: Eftersom det ändå inte hade någon betydelse kunde man protestera genom att rösta på två gamla nationalekonomer. I så fall blir det betydligt svårare för ett nytt parti att få framgång i ett riksdagsval.
Om ett feministparti skulle komma in i riksdagen skulle det betyda ännu en komplikation för de rödgröna. Antingen skulle fyra partier få tampas med varandra vid en valseger för vänsterblocket - redan tre verkar ju vara svårt - eller också skulle kanske miljöpartiet åka ur riksdagen. I så fall vore en borgerlig valseger nästan given.
Om ett feministparti ställer upp och inte kommer in i riksdagen blir rösterna bortkastade. Också detta alternativ skulle sannolikt i första hand drabba vänsterblocket och troligen leda till en borgerlig valseger.
Och även om Gudrun Schyman avstår från att bilda något parti kan hon ändå bidra till att minska stödet för vänsterpartiet. Tidpunkten för avhoppet kommer vid en extremt känslig tid för vänsterpartiet som ju redan drabbats av en rad motgångar och ett ras i väljaropinionen.
Det är svårt att tro något annat än att Gudrun Schymans avhopp under alla omständigheter gynnar förutsättningarna för en borgerlig regering.