Seger för Ukraina

En otvetydig seger för oppositionen, som rimligen för den ukrainska krisen ett steg närmare sin lösning. Så kan man sammanfatta den ukrainska högsta domstolens beslut i går att underkänna presidentvalet. Men domstolens utslag är samtidigt i sig ingen automatiskt verkande garanti för att demokratin slutgiltigt skall segra.

Uppsala2004-12-04 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Efter fem dagars sammanträde bestämde sig Ukrainas högsta domstol i går eftermiddag för att underkänna andra omgången av det ukrainska presidentvalet. Domstolen anser att valet bör göras om, och inte att det skall genomföras ett helt nytt val.

Om valet görs om kommer det att stå mellan de bägge kandidaterna Viktor Jusjtjenko och Viktor Janukovitj. Valet bör enligt domstolens uppfattning genomföras den 26 december.

Ett nyval, som bl a den avgående presidenten Leonid Kutjma förespråkar, skulle äga rum mellan helt nya kandidater och kunna gå av stapeln först om ungefär tre månader. För den hårt trängda makten skulle det öppna för manipulationer och möjligheter att spekulera i att de folkliga protesterna skulle mattas.

Högsta domstolen kan inte beordra att det skall bli omval i stället för nyval. Men dess utslag innebär ett kraftigt moraliskt stöd för oppositionens krav i den riktningen. Kraften i ställningstagandet stärks ytterligare av att det är identiskt med EU:s ståndpunkt.

Frågan blir vilket manöverutrymme president Kutjma, som i går var på blixtbesök i Moskva hos sin ryske kollega, egentligen har kvar, och hur många ytterligare motgångar han tål.

Men just den situation som nu råder, där oppositionen ser ut att segra men ännu inte gjort det och makten känner sig alltmer trängd, är också farlig. Det finns en risk - kanske inte stor, men inte heller försumbar - för att den ukrainska makteliten skall försöka slå spelet över ända och rädda sitt eget skinn genom att tillgripa våld.

Den ryske presidenten Vladimir Putin är redan konfliktens store förlorare - med sin ogenerade inblandning i den ukrainska valrörelsen och med sina förhastade gratulationer till Janukovitj. Han står inför risken att se Rysslands traditionellt stora inflytande i Ukraina upplösas när landet går i riktning mot EU, och senare kanske också Nato.

Med ett demokratiskt Ukraina som orienterar sig västerut kan Ryssland avskriva sina imperienostalgiska drömmar. Med tiden kan ett demokratiskt och välmående Ukraina utöva en betydande dragningskraft på Vitryssland och även på Ryssland självt.

Det är med andra ord mycket som står på spel även för dagens makthavare i Kreml. Desperata aktioner från det hållet kan därmed inte uteslutas.

Ändå talar förstås det mesta nu för att Ukrainas fredliga och demokratiska revolution kommer att segra. Men det gäller att inte slappna av i förtid utan fullfölja kampen till dess att folkviljan fått fullt genomslag.

Läs mer om