Att spotta på Segerstedts antinazism upplevs än i dag som kittlande av en del skribenter som aldrig skulle ge sig ut på gatan för att attackera monument. Den 12 mars 1998 upprepade dåvarande kulturredaktören i Finanstidningen, Knut Carlqvist i UNT ett påstående som med jämna mellanrum används för att förtala Segerstedt, nämligen att dennes antinazism aldrig var annat än en klassfråga. "Som den aristokrat han var" föraktade Segerstedt, enligt Carl-qvist, "plebejen Adolf Hitler".
Det etablerade Sverige hade stora svårigheter med Segerstedt både före och efter krigsutbrottet. En förklaring är givetvis att många ansåg att hans sätt att skriva äventyrade regeringens försök att hålla Sverige utanför kriget. Men det fanns också en utbredd tysk-vänlighet inom "ledande" samhällsgrupper. En grupp affärsmän i Göteborg organiserade en annonsbojkott mot Handelstidningen, Gustaf V försökte påverka Segerstedt att skriva om något annat än nazismen. Tidningen beslagtogs inte bara för avslöjande artiklar från det ockuperade Norge utan också när ÖB, general Thörnell, fick det tyska storkorset och Segerstedt skrev att han inte visat sig "svåra och prövande situationer vuxen".
Själv hörde Segerstedt till dem som avlyssnades och bevakades avsäkerhetspolisen. Men när allmänhetens pressombudsman Pär-Arne Jigenius femtio år efter kriget försökte få Säpos akter offentliggjorda vägrade regeringen att bevilja undantag från sekretessen. Det ofrånkomliga intrycket var att man inte ville ge offentlighet åt hur högt uppsatta personer i landet hade sett på Sveriges och Nordens ledande antinazist. Först efter ett riksdagsbeslut 1996 kunde registren öppnas.
Fram till sin död en dryg månad före krigsslutet skrev Segerstedt på ledarplats och i sin berömda I dag-spalt otaliga artiklar för frihet och demokrati och mot tidens alla diktaturläror. Språkets kraft och det patos som bär argumentationen upplevs nästan ännu starkare i vår tid — så stor är kontrasten mot dagens stilideal i massmedierna. Många känner genast igen hans formulering vid nazisternas maktövertagande i Tyskland: "Att tvinga all världens press och politik att sysselsätta sig med den figuren är oförlåtligt. Herr Hitler är en förolämpning."
Medan Säpo bevakade Torgny Segerstedt lästes hans artiklar upp i översättning i BBC. Och medan avgrundsgrupper av olika färg skymfar hans minne gör vi andra klokt i att läsa hans artiklar igen. Det finns flera samlingar på biblioteket.
Håkan Holmberg
Politisk chefredaktör
Politisk chefredaktör