Sent — men inte för sent

Uppsala2005-03-31 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Vi kan synda på nåden med miljöstörande och miljöförstörande verksamhet — eftersom naturen har starka inneboende läkande krafter.
Det är med andra ord inte så viktigt att ta hänsyn till miljön. Det ekologiska sy­stemet har alltid återhämtat sig, och en del av föränd­ringarna faller för övrigt inom ramen för de naturliga variationer som bidrar till att förändra vår miljö under seklernas gång.

Ungefär så kan det formuleras, de obotfärdigas förhinder i förhållande till miljön och hoten mot miljön.
Och visst, naturen har läkande krafter. Den kan bevisligen i många fall — med hjälp, men också utan hjälp, från människan — återställa förstörda ekosystem.
Frågan är dock om detta verkligen är något för evigt givet. Gör till exempel det faktum att människan under de senaste hundra åren i accelererande grad ökat sin påverkan på miljön någon skillnad? Kan det möjligen vara så att vi närmar oss en punkt bortomvilken naturens läkande krafter inte längre orkar med?
En rapport om ekosystemens tillstånd, beställd av FN och offentliggjord i går, antyder ett jakande svar på den senare frågan.

Det är inget hastverk som forskarna åstadkommit. Arbetet har pågått sedan 2001 och engagerat över 1 300 fors­kare i 95 länder.
Till skillnad från forskarrapporter om olika miljölarm sätter denna inte miljön, utan människan, i cent­rum. Människans välbefinnande förutsätter fungerande ekosystem. Men 60 procent av de s k ekologiska tjänsterna utnyttjas fel. Vattendrag förstörs, fisket urholkas. Ensidigt utnyttjande av jorden ger upphov till skadeinsekter och sjukdomar.
Att hugga ner blandskog och plantera gran ger markägaren ökad inkomst på kort sikt — men försämrar ekosystemets kapacitet och undergräver därmed på lång sikt även de ekonomiska förutsättningarna.

Rapporten visar dock också exempel på att skadade ekosystem kan återställas med hjälp av en ansvarsfull politik. Det är inte för sent.
Läs mer om