Ser Bush problemet?
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Man anklagas bland annat för att försöka dölja vad som i själva verket är regelrätt tortyr bakom formuleringar som "sinnesmanipulation" och "stresspositioner". USA håller på så sätt på att legitimera tortyr som förhörsmetod. Även på hemmaplan äventyras rättssäkerheten då den amerikanska befolkningen i sin vardag underkastas alltmer diskutabla metoder i kampen mot terrorismen. Rapporterna om att individens integritet sätts på undantag i USA duggar allt tätare.
Efter terrordåden 2001 tilldelades den amerikanska federala polisen, FBI, extraordinära befogenheter som har väckt upprörda känslor världen över. Förutom de uppseendeväckande, men ändå relativt harmlösa, förbuden mot nagelsaxar och tändare i flygresenärers handbagage, har FBI bland annat haft rätt att läsa privatpersoners e-post och kontrollera vilka böcker de lånat på biblioteket.
Dessa regler var emellertid tillfälliga och upphör att gälla vid utgången av 2005. Därför har FBI nu lämnat in en ny lista med önskade befogenheter som kongressen har att ta ställning till. Som exempel vill FBI kunna se privatpersoners post för att kunna kartlägga vilka som har kontakt med varandra.
Många av dessa instrument är trubbiga och gör framför allt betydligt mer skada i ett rättssamhälle än vad de gör nytta. Man får trots allt anta att terrorister av den kaliber som regeringen i första hand söker har mer sofistikerade metoder att kommunicera än att skicka vykort. Ett av FBI:s huvudsakliga krav är att i större utsträckning kunna övervaka sina medborgares dagliga och högst personliga förehavanden.
Utan det domstolsbeslut som krävs i dag, vill man ha tillgång till information om privatpersoner som samlas in på sjukhus, banker, hotell och andra ställen där terrorister i teorin skulle kunna uppehålla sig. Den överväldigande majoriteten, som naturligtvis har rent mjöl i påsen, får då snällt finna sig i allt större ingrepp i sitt privatliv och sin integritet.
Det är klart oroande att juristerna vid FBI inte verkar ta hänsyn till detta när de presenterar de nya arbetsmetoderna. Om listan förnyas och även utökas, som FBI vill, har terroristerna redan vunnit en delseger. Att minska friheten i det egna samhället är att gå terroristerna till mötes. USA riskerar att fjärma sig allt mer från omvärlden. Visionen om ett öppet och fredligt samhälle blir svår att upprätthålla när demokratiska rättsstater tummar på sina principer.
Kampen mot terrorismen är viktig och nödvändig, men den får inte föras på ett sätt som undergräver de principer den ytterst syftar till att skydda - den kräver en balanserad politik. Frågan är om USA:s regering till fullo inser det.