Cheferna anklagas för toppstyrning och anställda hävdar att de inte vågar säga sin mening av rädsla för repressalier. Huvudskyddsombudet har i UNT uppgivit att han inte vågar kritisera arbetsmiljön på enheten av rädsla för efterräkningar — något som uttryckligen förbjuds i arbetsmiljölagen. I en rapport från Kommunhälsan förordas en översyn av Saruks ledningsfunktioner.
Vad som är sant och inte sant i konflikter av detta slag är ofta omöjligt för utomstående att säkert avgöra. Men det betyder inte att allt är osäkert.
Den som är anställd i en offentlig förvaltning har alltid rätt att lämna uppgifter till en tidning om förhållanden som han eller hon anser bör komma till allmänhetens kännedom. Och det är alltid förbjudet att efterforska vilka källor
en tidning eller annat massmedieum har för den ena eller andra artikeln — t ex vilken anställd som gett vilka uppgifter. I detta ligger självfallet också att den anställde som uttalar sig för en tidning inte ska riskera kritik av sina chefer.
Meddelarfriheten och efterforskningsförbudet är grundstenar för den svenska tryckfriheten och kan inte upphävas av kommunala arbetsordningar eller vad den ena eller andra chefen tycker är lämpligt i en viss situation. Det är heller ingen slump att dessa principer har grundlagsfästs.
Myndigheter — kommunala likaväl som statliga — förvaltar skattepengar och fattar beslut som påverkar oss alla i vår roll som medborgare. I ett fritt samhälle är det väsentligt att verksamheten vid olika myndigheter och offentliga organ bedrivs under all tänkbar öppenhet. Möjligheten till insyn är den mekanism som kan garantera att myndigheternas verksamhet sköts på ett korrekt sätt, att offentliga makthavare inte missbrukar sin ställning och att offentliga medel inte används felaktigt. Men den mekanismen kortsluts om en chef försöker ta reda på vem som sagt vad eller försöker förhindra att uppgifter kommer till mediernas och allmänhetens kännedom.
Har chefen för Saruk brutit mot meddelarfriheten och förbudet att efterforska källor i sin hantering av krisen inom enheten? Det intrycket gavs i går i Upplandsradion. Men svaret är inte självklart, vilket Justitiekanslern också konstaterar i UNT i går. För att brott ska föreligga måste man systematiskt och avsiktligt ha handlat i strid med grundlagens anda och syfte.
Men en grundlig utredning av det som hänt inom Saruk förefaller nödvändig — inte minst som en markering av att Uppsala kommun också i övrigt respekterar sina anställdas yttrandefrihet.
Håkan Holmberg
politisk chefredaktör