Kanske lät sig regeringen styras alltför mycket av tidigare erfarenheter de första dygnen. Det är i så fall ett misstag som den delar med de flesta vanliga spanjorer. Men om ETA genomfört ett attentat av denna oerhörda omfattning så betyder det ju också att organisationen är betydligt starkare än vad alla hittills föreställt sig. Dessutom betyder det att ETA lagt sig till med en taktik som inspireras av attackerna i New York den 11 september 2001. Det är i så fall en oerhört oroande utveckling. Den israeliske författaren Amos Oz fångar vältaligt detta perspektiv med konstaterandet att terrorism är som heroin — dosen måste hela tiden ökas för att man ska nå samma effekt som tidigare.
Men för dagen pekar i stället allt mer på att det är al-Qaida eller någon besläktad grupp av islamistiska fanatiker som begått dåden i Madrid. Det betyder i så fall att det våld som sådana grupper tidigare riktat mot symboler för amerikansk makt och mot "avfällingar" inom islam (de shiamuslimer som mördades i Pakistan och i moskéattentaten i Irak nyligen) nu kan riktas mot i princip vilket mål som helst.
Den som vill kan räkna upp anledningar som skulle göra Spanien till ett mer sannolikt mål för denna typ av terrorism än t ex Sverige — i första hand just att Spanien stödde kriget mot Saddam Hussein och har trupper i Irak. Den spanske domaren Garzón — tidigare berömd för sitt åtal mot general Pinochet — har därtill krävt att Usama bin-Ladin ska utlämnas till Spanien, med motivet att de förbrytelser som bin-Ladin anses bära ansvaret för delvis planerats på spansk mark.
Men det vore ett farligt självbedrägeri att intala sig att sådana faktorer gör att Spanien och några andra länder, t ex Storbritannien, skulle kunna bli måltavlor för terrorism medan vårt eget land skulle vara skyddat.
Sverige har inga trupper i Irak, men stödde som andra FN-stater USA:s rätt att slå tillbaka efter den 11 september. Ett internationellt toppmöte är ett lika tänkbart mål för terrorism om det förläggs till Madrid eller London som om det förläggs till Göteborg. En grupp som anser att EU är en del av ondskans konspiration mot godheten kan slå till mot vilket medlemsland som helst.
Därför är Spaniens sak också vår och hela Europas. Attentaten i Madrid ägde rum dagarna före ett parlamentsval — parlamentsval i andra europeiska länder lär inte respekteras mer av grupper som anser att demokrati är ett bedrägeri eller en hädelse. Extremister kan åberopa nationalistiska argument men respekterar sällan nationsgränser — det som planeras i ett land kan genomföras i ett annat. Även terroristgrupper med helt olika mål kan anse sig ha en gemensam fiende — även om det kan ligga något i synpunkten att just al-Qaida förefaller vara extremt ovilligt att samarbeta med andra på grund av risken för infiltration.
Det har varit populärt på en del håll att överlägset framställa hotet från terrorismen som om det mest vore fråga om ett amerikanskt hjärnspöke, eller en förevändning för att försöka dominera andra länder. Allt som
USA har gjort i "kriget mot terrorismen" har förvisso inte varit välbetänkt. Men det är inga hjärnspöken som lagt bomber på pendeltågen i Madrid.
Håkan Holmberg
Politisk chefredaktör
Politisk chefredaktör