Sikta på valet 2010
Ungefär en och en halv meter vid sidan om Fredrik Reinfeldt, där han stod under solen och sommartalade i Vaxholm, fanns en liten skylt med texten "blå leden" och en pil åt höger. Denna österåkerska vandringsled kontrasterade motdet budskap moderatledaren förmedlade till de församlade åhörarna.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
i stället i termer av "den regering vi har nu och den vi kommer att få".
Med såväl väljarvind som skärgårdsvind i ryggen talade Fredrik Reinfeldt om behovet av att ta nästa steg i allianssamarbetet. Det gångna året har visat att samarbetsklimatet mellan de fyra partierna är gott, arbetsgrupper har tillsatts och en del gemensamma utspel och rapporter har presenteras. Men de stora stötestenarna återstår alltjämt. När partiledarna om drygt två veckor träffas hemma hos kd:s Göran Hägglund i Bankeryd måste allianspartierna visa att de kan komma överens om grunderna i en gemensam ekonomisk politik.
En viktig fråga är ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen. Moderaterna vill stegvis trappa ner ersättningen till 65 procent. I kombination med sänkta inkomstskatter leder det till att det lönar sig bättre att arbeta. Folkpartiet vill behålla dagens 80-procentiga ersättningsnivå men i stället skärpa kontrollen så att bara de som verkligen är sjuka får ersättning. Det s k "överutnyttjandet" av sjukförsäkringen ska därmed motarbetas.
För båda partierna är detta en fråga av principiell vikt. Folkpartiet vill främst slå vakt om den sympatiska tanken att den som drabbas av sjukdom inte ska behöva drabbas dubbelt av att samtidigt se den egna ekonomin krympa ihop. Moderaterna poängterar den lika sympatiska tanken att det måste löna sig ordentligt att arbeta jämfört med att inte göra det.
Fredrik Reinfeldt är dock noga med att inte ställa några ultimativa krav. Tvärtom poängterar han att målet — att få fler i arbete — är det viktiga, inte de tekniska lösningarna. I ett 20-sidigt brev till sina allianskollegor presenterar han inte mindre än fem alternativa sätt att minska kostnaderna för sjukskrivningarna. Om övriga partier i alliansen visar samma beredvillighet att hitta kompromisser — och inte bara i denna fråga — lär samarbetet inom kort kunna ta rejäla och behövliga kliv framåt.
Partierna i alliansen bör också hörsamma Fredrik Reinfeldts förslag att i god tid före valet presentera inte bara en gemensam valplattform utan också ett handlingsprogram för de första 100 dagarna vid regeringsmakten. Reformer som genomförs tidigt under mandatperioden hinner ge effekt tills det är dags att möta väljarna nästa gång.
För den som vill åstadkomma verklig förändring i Sverige måste en valseger nästa höst betraktas som endast ett första steg på väg mot ett återval för alliansen år 2010.