Sjöstedts falska logik

Uppsala2004-06-11 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är inte konstigare att jag ställer upp till EU-parlamentet samtidigt som jag vill minska parlamentets makt än att moderaterna ställer upp i landstingsvalen och samtidigt vill lägga ned landstingen. Så sade vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i Dagens eko i går.

Det låter övertygande - till dess att man tänker efter. De som är kritiska till landstingen anser att de beslut som fattas där bör fattas av andra folkvalda organ, d v s antingen av riksdag och regering eller av kommunerna. Men konsekvensen av att minska Europaparlamentets makt är inte att besluten förs över till andra folkvalda organ på europeisk nivå utan att de förs över till kommissionen och till slutna förhandlingar mellan regeringarna.

Den konsekvensen erkänns förstås inte av Sjöstedt, som i Ekot i stället talade om att beslut som gäller Sverige ska fattas i Sverige, alltså av den svenska riksdagen och regeringen. Visst är det så - men poängen i sammanhanget är ju att en rad viktiga frågor inte bara är "svenska", "danska" eller "tjeckiska" utan just europeiska.

Det finns många frågor som EU - parlamentet lika väl som andra organ - ska hålla sig borta från, men det finns också frågor där gemensamt europeiskt beslutsfattande är nödvändigt. De frågorna bör naturligtvis avgöras av ett demokratiskt valt organ.

Men vänsterpartiet vill ju egentligen att Sverige ska gå ur EU helt och hållet. Betyder inte det att vi skulle slippa problemet med det demokratiska underskott som uppstår om EU-parlamentet får mindre att säga till om?

Nej, det enda som händer är att det demokratiska underskottet då tar sig andra uttryck. Om Sverige inte ens är medlem i EU så hänvisas vi till förhandlingar med unionen om alla frågor av gemensamt intresse. Och hur stort förtroende man än till äventyrs kan ha för diplomatiska förhandlingar så är det svårt att beskriva dem som någon högre form av demokrati.

Erkänner man att det finns gemensamma europeiska problem så bör man också erkänna behovet av gemensamma europeiska organ. Är man demokrat så bör man då i logikens namn slå vakt just om det gemensamma organ som är folkvalt.

Läs mer om