Sjuk eller arbetslös?
Regeringens oförmåga och ovilja att ta i frågan om de höga sjuktalen är lika välkänd som beklaglig. Först vägrade den att alls erkänna problemet, sedan dröjde förslagen och när det äntligen kom något rörde det sig om standardreceptet: allt lades på arbetsgivarna och näringslivet.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Forskarna visar bland annat att oavsett om det råder bättre eller sämre tider betalar myndigheterna i Västmanland ut lika mycket pengar till arbetslösa, sjuka, förtidspensionerade och andra bidragstagare. När arbetslösheten sjunker har sjukskrivningarna ökat och när dessa har minskat har i stället förtidspensioneringarna ökat. Och ibland går strömmarna åt rakt motsatt håll.
Eftersom arbetslösheten nu ökar, medan sjuktalen inte längre gör det, drar forskarna slutsatsen att frågan om minskad arbetslöshet "framstår som en nyckelfråga". De anser dessutom att det borde vara lättare att få en arbetslös att arbeta — eftersom det "bara" saknas ett jobb — än att få en långtidssjukskriven tillbaka till arbetet, eftersom denne dessutom behöver någon form av rehabilitering. Därför menar forskarna att vi ska använda "våra gemensamma resurser" till att "avlöna människor" även om de "inte klarar en fullgod prestation."
Dessvärre rör forskarna ihop två skilda saker och ställer dem emot varandra. Sjukförsäkringen har rent formellt ingenting med arbetslöshet att göra. Den finns för att människor som på grund av sjukdom — ingenting annat — inte kan försörja sig ska få hjälp. Att det ändå visar sig att människor blir sjukskrivna i takt med att den bortre parentesen i a-kassan närmar sig beror främst på att systemen missbrukas. Om detta brukar dock regeringen tala tyst.
Att arbetslösheten ökar när sjuktalen sjunker är dock till viss del förståeligt, eftersom en del människor som har arbetat som vikarier då blir av med jobbet. Detta råder man dock inte bot på genom "gemensamma resurser" skapa jobb — eftersom jobb inte kan kommenderas fram. Arbetstillfällen skapas för att entreprenörer testar nya idéer, startar nya verksamheter eller gör så att befintliga företag växer. Vill man ha lägre arbetslöshet krävs helt enkelt bättre villkor för företagande.
Av detta resonemang märks inte ett spår — varken i regeringens diskussioner eller i forskarnas artikel. Däri ligger Sveriges verkliga problem.