Sjuka i onödan
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
arbetsuppgifter. Dessutom svarar de att sjukfrånvaron även påverkas av alla köer inom sjukvården. Efter att ha sjukskrivits får många vänta mycket länge för ytterligare undersökningar och utredningar av besvären. Kortare vårdköer skulle kunna minska den genomsnittliga sjukskrivningstiden med så mycket som tre månader.
De exakta siffrorna bör kanske tas med en nypa salt — undersökningen omfattar trots allt bara 234 allmänläkare — men de ger delvis nya förklaringar till den svenska sjukfrånvaron, vilket öppnar för nya sätt att angripa problemet. Dessutom visar det att överutnyttjande av systemet, oavsett om det är medvetet eller ej, inte är den enda orsaken till de höga kostnaderna.
Det har länge rått en bred politisk enighet om att den höga svenska sjukfrånvaron är ett problem, men förslag som både är ekonomiskt och politiskt genomförbara har saknats. Ur strikt, klassiskt nationalekonomisk synvinkel har lösningen på problemet länge varit mycket enkel: lägre ersättningar, färre sjukskrivna. Visst är det så att det finns ett samband mellan nivåerna i sjukförsäkringssystemet och sjukfrånvaron, men det är inte glasklart. Det är lätt att hitta länder med generösare villkor som trots det uppvisar lägre sjukskrivningstal. Sänkta ersättningar kommer också tveklöst att drabba de bidragstagare som redan i dag lever på marginalen. Mycket kan säkert också åstadkommas om försäkringskassorna blir tuffare i sin bedömning av vilka som har rätt till ersättning. Det är ett arbete som redan har påbörjats och som säkerligen kan ge effekt på sikt.
Sådana förslag till åtgärder utgår från att en stor del av dagens sjukskrivna medvetet eller omedvetet är sjukskrivna i onödan. Genom försämrade ekonomiska incitament och tuffare krav skulle dessa kunna fås tillbaka till arbetslivet.
Problemet med att enbart begränsa sig till dylika åtgärder är att många i behov av ersättning riskerar att bli utan. Svenskt näringslivs undersökning visar att det redan i dag skulle kunna gå att slussa tillbaka många till arbetslivet också utan utan en försämring av försäkringsskyddet.
Det räcker inte längre att bara lappa och laga. Dagens strukturer måste ses över och reformeras från grunden. Varje ny infallsvinkel behövs för att kunna skapa system som lyfter människor från sjukskrivning till arbete, något som skulle gynna både samhällsekonomin och människors självkänsla.