Sjuka sjuktal

Uppsala2004-03-20 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Sjukskrivningarna fortsatte att minska under februari. För första gången minskar också ohälsotalet, som är den sammanlagda summan av antalet sjukskrivna och förtidspensionerade i Sverige. Men trots att sjukskrivningarna minskar ökar fortfarande antalet förtidspensionärer, som nu överstiger en halv miljon. Det var kontentan av Riksförsäkringsverkets rapport som presenterades i går.
Att dra en lättnadens suck och glädjas över dessa siffror skulle dock vara aningen över-ilat. Det är nämligen inte frågan om en reell förbättring, vilket man lätt kan tro. För i nästan samma utsträckning som antalet sjukskrivna har minskat har antalet förtidspensionärer ökat. Korrelationen mellan dessa siffror är tyvärr alltför tydlig i rapporten. Det är alltså i realiteten en fråga om en rundgång i försäkringssystemen.

Regeringen med socialminister Lars Engqvist i spetsen, har lovat att halvera sjukfrånvaron till år 2008. Sjukfrånvaron kostade så sent som år 2003 runt 130 miljarder kronor årligen och är en av de enskilt största utgiftsposterna i budgeten. Utöver kostnaderna orsakar detta också ett stort lidande för dem som drabbas och snabbt vill tillbaka till ett aktivt arbetsliv. Hittills har de ansträngningar som Lars Engqvist gjort snarast lett till en ökning i stället för minskning. Om regeringen avser att uppnå sitt mål genom att förtidspensionera fler sjukskrivna kan man dock vara fullkomligt övertygad om att den kommer att lyckas.
Något genomtänkt program för att långsiktigt få bukt med problemet har inte regeringen. Inte finns det heller någon strategi för att på kort sikt få ner siffrorna till en acceptabel nivå. Handfallet förlitar man sig på att toppen nu är nådd och att ytterligare åtgärder därför inte är nödvändiga. Passivare kan en minister knappast bli!

För att den sjukskrivne snabbare ska komma tillbaka till ett aktivt arbetsliv krävs det betydligt bättre samordning mellan alla inblandade parter.
Sjukvården ska sluta att fungera som ett substitut för en icke fungerande arbetsmarknad. Personer med arbetshandikapp ska få den hjälp de behöver på arbetsmarknaden, inte inom sjukvården. Oförmågan att lösa problemen på rätt ställe är en del av förklaringen till misslyckandet.
En begränsning av tiden för sjukskrivningen kombinerad med en rörligare arbetsmarknad där möjligheterna för personer med arbetshandikapp förstärks skulle vara ett steg i rätt riktning.
Regeringens ovilja att seriöst försöka arbeta fram en handlingsplan visar att det bästa alternativet är ett regeringsskifte.
Läs mer om