Skandal som leder oss rätt?

Foto: Bob Edme

Uppsala2013-02-20 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Skandalen med hästkött växer för varje dag då nya massproducerade livsmedel visar sig innehålla häst. De som från början tyckt att ”det är väl inte så farligt, jag har alltid gillat hästkött på mackan” fick sig också en tankeställare igår då Sveriges Radio Ekot berättade om fenylbutazon. Den antiinflammatoriska medicinen ges regelbundet till hästar, men detta bokförs inte alltid i de så kallade hästpassen. Fenylbutazon orsakar till exempel blodsjukdomar hos människan.

Vid sidan av alla andra aspekter, som att vi ska kunna vara säkra på innehållet i det vi äter, kan det alltså vara direkt hälsovådligt att äta hästkött. Därför är det bra att ärendet har fått högsta prioritet inom EU. Hästköttsskandalen landade direkt på hälsokommissionärens bord och tusentals DNA-tester på kött kommer att genomföras till att börja med, däribland i fem svenska kommuner, Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna.

Ändå är det som att svenskarna inte bryr sig om vad de äter. I till exempel Storbritannien har den senaste veckans nyheter lett till rusning efter närproducerat kött. Tidningarna har tips om hur mat från gårdarna kan bli både lättillgänglig och någorlunda billig. ”Cow pooling”, att gå samman och dela på ett biffdjur, är något som gör det enklare och billigare att handla mat av hög kvalitet. En tredjedel av britterna uppger också i en färsk undersökning att de tänker sluta äta färdiglagade frysrätter.

Professor Mark Sutton är författare till en FN-rapport om miljön som blev offentlig i måndags. Han har myntat uttrycket ”demitarian”, halvvegetarian, och för honom kommer hästköttsskandalen som en skänk från ovan. ”Nu är rätt tillfälle att tala om det här”, säger han till The Guardian. Han anser att i-länderna måste halvera köttkonsumtionen för en hållbar utveckling.

Vi vet anledning till att köttkonsumtionen ökat så i västländerna, nämligen att kött blivit billigare. Och vi vet också hur det har kunnat ske, hur djurhållningen för kor, grisar och fågelfä förändrats. Maten produceras i stora fabriker med oerhörda mängder djur som inte sällan behandlas väldigt illa.

Intresset för mat sägs vara större än någonsin i Sverige. Tv-program och böcker talar om värdet av fina råvaror och vi lagar gärna god och näringsriktig mat tillsammans med vänner och familj. Men för en vanlig svensk en vanlig onsdag i februari betyder nog hästköttsskandalen bara att man får sträcka sig lite längre bort i frysdisken efter något att äta. Vad detta beror på, kanske en stark tro på myndigheter, kan man spekulera i. Klart är att svensken inte bryr sig särskilt mycket.

Men Sverige är en del av EU och hästköttskandalen bara växer. Den kan vara början på något mycket större, nämligen ett ifrågasättande av hela vår mathållning. Det vore i så fall inte en dag för tidigt.

Läs mer om