Skatta rätt

Om staten vill få in så mycket pengar som möjligt från medborgarna gäller de tre f:en: alltså fattiga, föda och fastigheter. Låginkomsttagare för att de är många och bor kvar, maten för att alla måste ha den och fastigheter för att de inte flyttar och är lätta att kolla.

Uppsala2004-05-05 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vårt land har världsrekord i beskattning av låginkomsttagare. De borgerliga partierna vill ändra på detta och införa förvärvsavdrag som gynnar den gruppen. Matmomsen är bara hälften av vanlig moms, vilket underlättar fusk. Men ingen politiker vågar höja matmomsen.

Fastighetsskatten är märkligt nog den skatt i detta högskatteland som kritiseras mest. Det beror nog på att den sticker i ögonen i motsats till andra skatter som dras automatiskt och mer diskret. I dag blir det demonstration mot fastighetsskatten i Stockholm.

Ta bort fastighetsskatten! skallar de borgerliga ropen. Men det är inte fråga om att en borgerlig regering från dag ett skulle ta bort skatten. Tvärtom skulle den ersättas av andra skatter. Att då skrika "bort med fastighetsskatten" är att lura väljarna.

Tyvärr behövs fastighetsskatten. Det är den enda skatt på förmögenhet som är lätt för myndigheterna att kontrollera och som inte flyttar utomlands i motsats till kapital. De allra flesta länder har någon form av fastighetsskatt.

Men utformningen av den svenska fastighetsskatten är grotesk, särskilt i kombination med förmögenhetsskatten. Resultatet är en orimligt hög skatt på just storstadsbor och kustnära boende.

Samma bostad som kostar storstadsbon tusentals kronor i fastighetsskatt beskattas inte alls i andra områden. En person som ärvt en stuga i havsbandet, byggd en tid när detta var en ointressant avkrok, måste nu betala en förmögenhet i fastighetsskatt, vilket i många fall tvingar fram en försäljning. De olika begränsningar som införts på senare år hjälper bara i vissa fall.

Om förmögenhetsskatten avskaffas, vilket borde ske omedelbart också av andra skäl, skulle fastighetsskatten inte få riktigt lika oacceptabla konsekvenser. Men det räcker inte. Det är sannerligen inte bara höginkomsttagare som drabbas av fastighetsskatt. Många vanliga villaägare i storstäderna oroar sig för att inte kunna bo kvar i sina normala hus på grund av fastighetsskatten.

Problemet är att skatten räknas ut på grundval av taxeringsvärdet. Och det stiger om grannen lyckas få ett bra pris när han säljer sin villa. Skatten blir nyckfull och omöjlig att räkna ut, vilket gör att ingen vet hur mycket man måste betala om några år.

Boendekostnaderna i storstäderna är nu så höga att det påverkar den ekonomiska tillväxten. Trots högre löner visar det sig att storstadsbor ofta har mindre pengar att röra sig med än andra inte minst på grund av de höga boendekostnaderna.

Fastighetsskatten måste alltså göras om. En variant är att göra den kommunal, en annan att göra den till en schablonskatt exempelvis uträknad efter tomtens storlek eller boytan. Skatten på husets värde kommer på reaskatten när huset säljs. Den skatten skulle däremot kunnat höjas. Alltså, skatt på fastigheter behövs, men dagens fastighetsskatt måste göras om från grunden.

Läs mer om