Men hur ofta framhåller Uppsala kommun sig själv som universitetskommunen framför andra? Aldrig, tycker jag, väl medveten om att det säkert inträffat någon gång.
Med den mycket breda, djupa och solida kunskap som finns i de båda universiteten borde kommunen ha rika källor att ösa ur. Det tycks dock ske alltför sällan. Visst finns det ett flöde av kompetens i de fall där forskare eller universitetslärare engagerar sig politiskt. Det finns åtskilliga exempel på det. Haken är då bara att den kompetens som vederbörande för med sig kanske inte accepteras av personer i ett motsatt politiskt läger. Det finns också tillfällen då vissa forskningsuppgifter rör kommunala frågor i Uppsala eller då studenter skriver uppsatser eller andra uppgifter om förhållanden i kommunen.
Direkta förfrågningar till forskare eller institutioner om olika problem som kommunen måste lösa förefaller dock sällsynta.
Det finns säkert inte någon uttalad policy från vare sig det ena eller det andra hållet som ger detta resultat men uppenbarligen står kommunen och universiteten bra långt från varandra. Kanske kan man tala om två vitt skilda världar.
Universiteten har utvecklats under århundradena till att bli institutioner som mer och mer styrs av statens bestämda hand. Som motvikt finns forskarsamhället som spjärnar emot för att kunna behålla sitt internationella anseende. Professorer och andra forskare får också ägna mer och mer tid åt att hitta pengar för sin verksamhet. Visst borgar konkurrensen om anslagen för kvalitet men ibland finns det skäl att fråga sig hur mycket tid som ska gå åt till att ordna försörjningen. Möjligheterna för forskare att bistå Uppsala kommun i olika projekt är säkert inte alltför stor. Universitetens tredje uppgift, att föra ut forskningen till allmänheten, blir också svår.
Kommunen, å andra sidan, tänker kanske inte över den kommunala revirgränsen eller på att lösningen på problemen kan finnas på någon universitetsinstitution i staden. Det finns många exempel där kommunens politiker och tjänstemän skulle kunna tillgodogöra sig forskningsresultat. Särskilt intressant just nu är olika aspekter på klimatproblemen, men det finns ju också mycket annan forskning inom medicin, sociala vetenskaper och så vidare som går att föra ut till kommunens olika verksamheter.
Kanske finns det också någon sorts komplex från kommunen som gör att man inte självklart tar för sig av vetenskapliga rön där det annars vore naturligt.
Detta har de nya och mindre högskolorna ute i landet lyckats med. Där har kommunerna hälsat högskolorna med öppna armar och tacksamt berikat sig med kunskap. Såväl Uppsala kommun som kommunens två universitet har något att lära av detta.
kersti.kollberg@telia.com