Skjut inte på friskolorna

Uppsala2005-04-24 10:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Friskolor är en nagel i ögat på social­demokraterna. Visserligen säger de sig acceptera att det finns friskolor, men i själva verket pågår ett ständigt argumenterande mot elevernas möjlighet att välja alternativ till den traditionella skolan.
Tidigare i år hävdade Skolverket i en rapport att friskolorna berikade och stimulerade den kommunala skolan. Vad hände då? Jo, skolminister Ibrahim Baylan kritiserade resultatet i rapporten och vips så drog verket tillbaka den.

Förra veckan lade en pedagogikforskare i Umeå fram resultat ur sin kommande doktorsavhandling där det hävdades att friskolorna ger för höga betyg i förhållande till elevernas prestationer.
Som ett brev på posten nedkom utbildningsminister Leif Pagrotsky i går med en mörk varning på DN Debatt: de alltför höga fri­skolebetygen urholkar det nuvarande antagningssystemet till högskolan. Fri­skoleeleverna får en gräddfil in till de attraktiva högskoleutbildningarna på övriga elevers bekostnad.
I förlängningen betyder det att högskolan tvingas införa antagningsprov, skrev han. Men utbildningsministern brydde sig inte om en pinfärsk rapport från Skolverket om de nationella proven i årskurs nio. Rapporten visar att friskoleeleverna presterar generellt sett bättre på de nationella proven. Det tyder alltså på att friskolorna inte förskönar elevernas resultat och att de inte sätter alltför höga betyg.

Det vore bättre om socialdemokraterna och utbildningsministern ägnade sin energi åt att komma till rätta med de problem som finns på alltför många håll inom den skola som den överväldigande majoriteten, långt över 90 procent, av alla elever i Sverige går i, den kommunala skolan. Där finns för många uppgivna lärare och vilsna elever som alla behöver stöd, vägledning och mer resurser än vad som står till buds i dag.
Att skjuta på friskolorna gör sig förstås bra i skoldebattens undervegetation men blir ett slag i luften och får ingen betydelse för genomsnittselevens skolvardag.
En utbildningsminister som insett djupet av sitt uppdrag borde i stället peppa landets skolpolitiker till att anta utmaningen från friskolorna.
Läs mer om