Fyra av tio friskolegymnasier lät bli att arkivera slutbetygen för de elever som gick ut gymnasiet 2012. Uppgiften kommer från nättidningen Dagens Arena och bygger på svar från 84 procent av landets kommuner. Antalet friskolor som omfattades var 466. Av dessa hade 200 skickat in slutbetygen till kommunen.
Siffrorna gäller alltså slutbetyg för elever som gick ut gymnasiet under 2012. För år 2013 är siffrorna ännu mer uppseendeväckande. Av 461 friskolor hade, när undersökningen gjordes, bara 78 skickat in slutbetygen till kommunen. Å andra sidan är det fortfarande ett par månader kvar på året och det är ju möjligt att många skolor skickar in betygen först till årsskiftet.
Förklaringarna kan handla om slarv, senfärdighet eller bristande kunskap. Men faktum är att den nya skollag som började gälla i och med läsåret 2011-2012 tydligt säger att betyg ska arkiveras i den kommun där skolan finns. Tidigare räckte det med att friskolorna själva arkiverade betygen.
Att det inte räcker säger sig självt. Om skolan går i konkurs och upphör med verksamheten så finns inget betyg att uppbringa. Och vad man än tycker och tror om betyg i allmänhet så är det ett faktum att betyg ofta är nödvändiga till exempel när man ska söka arbete eller söka till högre utbildning.
Det är förstås ingen tillfällighet att denna nyhet offentliggörs just nu. Uppmärksamheten mot friskolorna har skärpts sedan JB-konkursen – och det finns också några andra uppseendeväckande exempel på att friskolor inte har drivits seriöst. Dagens Arena är en opinionsbildande nättidning med förankring på den rödgröna sidan. Men fakta är fakta, och Skolverkets chefsjurist tar uppgifterna mycket allvarligt.
Uppmärksamheten har skärpts också från regeringens sida. Både utbildningsminister Jan Björklund (FP) och finansminister Anders Borg (M) har nyligen klargjort att ägare till friskolor måste vara långsiktiga, uthålliga och kompetenta. Det betyder att så kallade riskkapitalbolag inte är lämpliga ägare - om de inte accepterar kraven på långsiktighet. Friskoleutredningen är också ense över blockgränsen om att reglerna ska ändras. Oavsett valutgången så kommer Skolinspektionen att få i uppdrag att pröva tilltänkta ägares långsiktiga ambitioner. Björklund ifrågasätter i en intervju i Dagens Industri i går också riskkapitalbolag som ägare inom vårdsektorn.
Friskolorna är inte ett påhitt av alliansen utan har funnits i 20 år under olika regeringar. Både Socialdemokrater och Miljöpartister har ingått i ledningen för Friskolornas Riksförbund. När friskolelagen infördes var det fråga om en i grunden befogad reaktion mot följderna av det monopol som tidigare funnits. Hade det inte varit så hade friskolorna inte heller blivit så populära.
Men också berättigade reformer får oavsedda konsekvenser. Och skolans kvalitet är och förblir politikernas ansvar.