Skolminister på fel spår
Starkt stöd åt lärarna. En viktig nyckel till hur skolan ska bli bättre på att klara sin huvuduppgift att förmedla kunskaper lyder just så.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Sveriges skolminister Ibrahim Baylan väljer, efter att ha suttit på sin post i en månad, att göra precis det motsatta. På annat sätt är det svårt att tolka hans förslag om att lärare under elevens sista år ska ge ett preliminärt betyg i början av terminen, ett betyg som sedan kan överklagas av eleverna för att slutgiltigt avgöras av rektor.
Konsekvenserna av ett sådant förfarande är lätta att förutse. I stället för att ägna all kraft den sista terminen åt att kämpa med kunskapsinlärningen kan den elev som är missnöjd med det preliminära betyget lockas att ge sig in i överklagandeprocessen. Och de som är nöjda med det preliminära betyget behöver inte ta resten av terminen på så stort allvar. Vilken lärare skulle orka sänka ett betyg om priset är att omedelbart bli ifrågasatt och gå igenom en överklagandeprocess?
På det sättet ligger förslaget helt i linje med den traditionella socialdemokratiska skolpolitiken, där fokus tycks ligga på allt annat än kunskap. Det är dock knappast mer av den varan som svensk skola behöver.
Dessutom sänder skolministern signalen till alla lärare att de inte är professionella nog att hantera betygssättningen. Ansvaret för att det "på sina håll" är "otydligt vad som krävs för att få ett betyg" ligger alltså hos lärarna, tycks Ibrahim Baylan mena, och bortser därmed från den roll som han och hans företrädare spelar.
Visst finns det problem med dagens betygssystem och visst händer det att lärare på felaktiga grunder ger elever för lågt betyg (eller, för den delen, för högt). Självklart går det också att finna personer som aldrig borde ha valt läraryrket.
Någon form av mekanism som stärker elevens rättssäkerhet är därför välkommen. Men den bör vara utformad så att den kan användas undantagsvis, inte ses som regel.