Skyll inte på internet

Stängt på Framtidsgymnasiet i Göteborg.

Stängt på Framtidsgymnasiet i Göteborg.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Uppsala2012-12-20 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det var inte bättre förr, men det var annorlunda. Det har alltid varit svårt för vuxenvärlden att upptäcka mobbning bland barn. Föräldrar och lärare vet inte var, när och hur det mobbas. Och de som utsätts drar sig många gånger för att berätta.

Med internet, sociala medier och mobiltelefoner har skolgårdens kränkningar fått helt nya dimensioner. Övergreppen behöver inte längre ske rent fysiskt. Slagen, glåporden och viskningarna har tagit steget in i den virtuella världen. Mobbningen kan filmas och läggas ut på nätet, rykten kan spridas genom sms och sociala medier. Allt går snabbare, utsattheten blir en annan, och vuxenvärlden hänger inte med. Som i Göteborg.

I tisdags samlades ett hundratal elever från en rad Göteborgsskolor utanför Plusgymnasiet. Snart nog uppstod tumult när ungdomarna försökte ta sig in i Plusgymnasiets lokaler. Situationen blev snabbt mycket stökig och polisen ryckte in med helikopter, hundar, hästar och piketbussar. Skolpersonal och polis var helt oförberedda. Innan eleverna dök upp utanför skolan hade ju allt pågått under deras radar.

Orsaken till den upprörda stämningen var nämligen ett konto som registrerats några dagar tidigare på den sociala bilddelartjänsten Instagram. På det anonyma kontot hängdes unga flickor ut med bilder och kränkande kommentarer. Prenumeranterna på kontot uppmanades att bidra med bilder och ”information” om fler flickor. Det var när ryktet spreds om att kontots ägare var elev vid Plusgymnasiet som situationen spårade ur – och vuxenvärlden blev påmind om vad som hände. Men så har det ju alltid varit.

Det är ju inte mobiltelefonerna, de sociala medierna och de nya kommunikationssätten som är orsaken till att kvinnliga skolelever i Göteborg hängs ut på det här sättet. Det som skett i Göteborg handlar rätt och slätt om mobbning och om hur vissa personer försöker göra sig populära genom att angripa andra. Att ge sig på unga kvinnor på det här sättet är inte heller nytt. Förr skedde det genom nedsättande klotter inne i skoltoaletter och på elevskåp. Nu har klottret flyttat över till internet. Instagram och Youtube har ersatt kulspetspennan.

Situationer som den i Göteborg går inte att förutse, men det går att vara förberedd. Nätmobbning måste bekämpas på samma sätt som alla andra kränkningar, genom hårt arbete. Det får aldrig råda någon tvekan: nolltoleransen mot all mobbning måste vara total. Lärare och föräldrar måste engagera sig i de ungas liv. De måste föregå med gott exempel, och tydligt visa hur man inte får behandla varandra. Och de måste vara vaksamma.

Precis som att samspelet i skolkorridorerna inte alltid är lika oskyldigt som det ser ut att vara, kan några knapptryckningar på mobilen vara mer än bara ett ivägskickat sms. Både problemen och lösningarna är desamma som förut, på gott och ont.

Läs mer om