Slutförhandlat?
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Läget i Kosovo är labilt. Säkerheten i området garanteras främst av NATO-trupper, samtidigt som både EU och FN sliter för att på diplomatiska vägar lösa konflikten. Att dra tillbaka de militära styrkorna och avsluta förhandlingarna skulle kunna resultera i att striderna åter blossade upp, vilket skulle vara en katastrof. Den stora utmaningen är dock att nå ett läge där ett sådant tillbakadragande är möjligt.
Det här är en konflikt som inte bara kan lösas genom medling mellan de olika parterna. I stället krävs starka incitament som får båda parter att inse att de inte behöver tycka om varandra, men ändå kan stå ut med att leva tillsammans i fred.
Ett sådant incitament kan EU utgöra. Både Serbien och Kosovo vill på sikt bli medlemmar i EU, men de har fortfarande en lång väg att gå. Unionen har redan investerat både mycket pengar och energi i området och arbetar aktivt
för att hela det tidigare Jugoslavien ska utvecklas för att i framtiden kunna klara Köpenhamnskriterierna.
En utvidgning av EU till hela Balkan är ingen omöjlighet. Slovenien är redan medlem i unionen, Kroatien är på god väg och nu senast gjorde Montenegro nya framsteg i sina förhandlingar. Så även om medlemskap kanske verkar fjärran, kommer Serbien och Kosovo inom en överskådlig framtid att åtminstone vara grannar till Unionen.
Utvecklingen i Kosovo är helt beroende av det engagemang som FN, NATO och EU har visat för att skapa förutsättningar för en ljus framtid. Samtidigt kan den hittills överlag positiva trenden snabbt vända. Nu när Ahtisaari lämnat över sina rekommendationer till säkerhetsrådet har konflikten nått en punkt där någon typ av avgörande sannolikt måste komma. Samtidigt som det finns hopp, finns det också anledningar till oro.
Ahtisaari har sagt att han inte tycker att förhandlingar längre är fruktbara, men den serbiska minoriteten vill fortsätta förhandla. FN:s säkerhetsråd är varken särskilt stabilt eller pålitligt med sitt vetosystem och har medlemmar vars statsskick är långt ifrån demokratiska. EU:s utrikespolitisk är spretig.
Frågan om Kosovos framtid får inte försvinna i ett komplext diplomatiskt system. FN:s säkerhetsråd måste därför ge tydliga besked om vad det anser om Kosovos framtida ställning, och hur den situation som finns i dag kan förbättras.
Ett hot mot en sådan utveckling är Ryssland som redan har antytt att man kan komma att lägga veto mot ett självständigt Kosovo. Om hotet genomförs återstår att se. Samtidigt måste även de ryska diplomaterna inse att Kosovo kommer att bli självständigt, på ett eller annat sätt. Serbien måste släppa taget, om inte annat så för sin egen framtids skull. Ju längre konflikten består, desto mer avlägset blir ett medlemskap i EU.