Det har varit ett bra börsår 2012. Upplysningsvis har till exempel Stockholmsbörsens generalindex stigit med drygt tolv procent under året när en handelsdag återstår. Om detta behöver vi upplysas eftersom börsen numera lämnat nyhetssidorna för de renodlade affärstidningarna. Det är en bra utveckling eftersom nyhetsrubriker om hausse och baisse (uppgång och nedgång) manar till känsloreaktioner som inte gynnar ett långsiktigt sparande.
Mycket få av de nästan tre miljoner svenska fondspararna behöver sina pengar under de närmaste åren – de vill i stället ha en beständig värdeökning fram tills pensionen eller att barnen är vuxna. Och under 2012 har de fått se sina tillgångar stiga med tio procent.
De många fond- och livbolagen vill att spararna ska flytta pengarna så ofta som möjligt, det är på dessa affärer de tjänar sina pengar. Marknadsförarna har en poäng i att man bör veta hur pensionspengarna förvaltas, och se till att man får ett sparande som passar en själv. Men de som under det oroliga börsåret 2011 flyttade sina pengar till säkrare räntefonder är knappats glada i dag. År 2012 blev de passiva spararnas år på börsen – det statliga alternativet för pensionssparandet, AP7 Såfa, hade en värdestegring på 20 procent.
Svenska företag behöver tillgång på kapital för kunna utvecklas. Även där är långsiktigheten viktig. Likaså är det viktigt att förtroendet för börsen som marknadsplats kan behållas. Det största hotet mot detta är snabba klipp – numera inte av yuppies i sportbilar utan av så kallade börsrobotar. Datorer som genomför avslut på ned till tio mikrosekunder har fått traditionella sparare att dra öronen åt sig.
Men 2012 blev inte börsrobotarnas år. Vinsterna har sjunkit för robothandlarna, bland annat eftersom börserna inte anpassat sina avläsningssystem till de snabba affärerna. En reglering tros också vara på gång, då myndigheterna vill värna ett fungerande börssystem.
Sedan 1992 har Stockholmsbörsens generalindex stigit med över 500 procent. Den längsta oavbrutna uppgången var mellan 2003 och 2007 (cirka 200 procent upp). Sådana scenarier kommer vi inte att få se i framtiden, och förhoppningsvis inte motsatsen heller. I bästa fall blir börsen den trygga marknadsplats som utgör en viktig del av samhällets maskineri. 2012, de passiva småspararnas år, var i alla fall en bra början.