Uppsala är en vital musikstad men Uppsalapolitiken tycks ha svårt att ge musikutövandet en stadig hemvist. Det tog nästan ett sekel att fatta beslut om ett konsert- och kongresshus. Frågan är nu hur lång tid det ska behöva ta att ge Uppsalas musikklasser en permanent lösning på lokalbehoven.
För drygt två år sedan fattade kommunfullmäktige beslut om att alla musikklasser skulle flytta in i en renoverad Nannaskola hösten 2004. I september i år hade dock renoveringen ännu inte börjat och kommunfullmäktiges majoritet beslöt efter en lång och bitvis infekterad debatt att utredningsarbetet kring Uppsalaskolornas lokalbehov skulle fortsätta. Beslutet innebar att inriktningen på placering i Nannaskolan svävade i luften.
Och nu föreligger utredningsförslaget som barn- och ungdomsnämnden och så småningom kommunfullmäktige ska ta ställning till: de elever och lärare som i dag finns i Heidenstamskolan ska flyttas för att om cirka fyra år ge plats åt musikklasserna.
Betraktar man förslaget från skrivbordshorisont är det fullkomligt logiskt. Heidenstamskolans elevunderlag sviktar (antalet elever i alla Uppsalaskolor minskar för en tid), musikklasserna behöver lokaler och - simsalabim! - en flyttkarusell för 800 elever plus lärare kan sättas i gång.
Men skolan kan inte styras genom skrivbordsprodukter utan genom närstudier av verkligheten. Några sådana närstudier har uppenbarligen inte gjorts i utredningen. Hade man gjort det hade man kommit fram till det orimliga i att putta ut ett antal "överflödiga" elever som bor i Heidenstamskolans närområde från denna skola för att ge plats åt andra elever som kommer från hela kommunen och som dessutom helst vill gå i en skola i centrum. Hur lång skoldag har utredningen tänkt sig att en musikklasselev från Björklinge eller Järlåsa ska ha om man räknar in restiderna? Det är skillnad mellan att ta bussen till skolan i centrum och att tvingas åka en kvart-tjugo minuter ytterligare till Heidenstamskolan.
Självfallet måste ekonomin väga tungt i skollokaliseringen men frågan är om den gör det i det här fallet. Redan nu har ett antal miljoner lagts ned på projekteringen av Nannaskolan för musikklassernas räkning. Den summan måste vägas in i kostnadsjämförelserna varför alternativet Heidenstamskolan inte blir så mycket billigare som det ser ut.
Och hur har skolutredningen tänkt sig framtiden när elevunderlaget i Heidenstamsområdet återigen ökat? Ska musikklasserna än en gång bli hemlösa och skyfflas runt en gång till?
Heidenstamskolan är en oacceptabel lösning för musikklasserna och genomdrivs förslaget tyder allt på att musikklasserna bildar friskola - även om kommunen i ett preliminärt remissyttrande inte gillar tanken.
På så sätt utarmas den kommunala skolan i Uppsala som hittills haft en stor bredd på sitt utbud med såväl "vanliga" skolor som skolor för både sångglada elever och elitidrottare.