Socialiseringsreformen

Om det offentliga utvärderar rätt är vinst i välfärden inte fel.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2014-04-02 16:50
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

58 procent tycker det är ett mycket bra eller ganska bra förslag att helt förbjuda vinstutdelning i skattefinansierade verksamheter i vård, skola och omsorg, enligt gårdagens Sifo/Aftonbladet. Av riksdagspartierna är det bara Vänsterpartiet som konsekvent intar samma åsikt, övriga försöker forma politiken mer med hjälp av ett blött finger i luften.

I samma Sifoundersökning säger nämligen väljarna, i alla fall 46 procent, att kommunerna bör se till att det finns privata skattefinansierade alternativ inom vård skola och omsorg. Det låter motsägelsefullt och är det också, men fråga nummer två är i alla fall lättare att hantera. Svensken i gemen gillar sin privata vårdcentral, friskola eller mammas äldreboende. De tycker oftast att kvalitén är bra och de vill gärna ha kvar valmöjligheten. Att vinstutdelningen sticker i ögonen är svårare att placera in i mönstret.

Det ena problemet är att den privata vårdcentralen sannolikt skulle läggas ner om ägarna inte hade någon möjlighet att få avkastning på sitt kapital. Det är alltså helt okej att säga nej till vinstutdelning men då måste man också acceptera att just denna vårdcentral läggs ner eller ersätts av en landstingsdriven.

Det andra problemet är att man måste fundera över vad som är det egentliga problemet med vinstutdelning. Är det att skattemedel går till vinst i stället för till löner eller inventarier? Det är i så fall en logisk inställning. Men då föreligger behov av att socialisera en stor del av det svenska näringslivet. Det är nämligen vinstdrivande, inte sällan börsnoterade, företag som bygger även de kommunala skolorna och vårdcentralerna. Av alla mediciner som till stor del skattefinansieras torde det inte finnas ett enda piller som är tillverkat inom den offentliga sektorn.

Ska hela den svenska läkemedelsindustrin förstatligas, Jonas Sjöstedt? Det blir väl också ödet för Peab, NCC och Skanska om vi inte ska behöva bygga våra vägar, broar och tunnlar själva. Allt detta betalas med skattemedel och en liten del delas ut som vinst till ägarna.

Om problemet i stället endast är att vinsten blir fulare om den förekommer i verksamheterna vård, skola och omsorg så kan man kanske glida undan socialiseringsdebatten. Men blir det lättare att förklara? Knappast.

Den enda rimliga inställningen är att den som upphandlar driften av en vårdcentral eller förskola lär sig av den som upphandlar ett vägbygge. Det räcker inte att skriva på kontraktet och betala, beställaren måste också kontrollera att det man köper håller tillräckligt hög kvalitet och, i fallet med en pågående entreprenad, med jämna mellanrum utvärdera om verksamheten kan skötas eller köpas ännu bättre.

Det borde sticka betydligt mer i ögonen om våra förtroendevalda inte sköter dessa uppgifter än att de som driver verksamheten kan få utdelning på sitt satsade kapital.

3/4 2014

Läs mer om