Spiken i kistan för landstingen

LEDARE. Lägg ner landstingen, skrev ingen mindre än Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s) i en debattartikel i Dagens Nyheter på fredagen. "Jag har ingenting emot att lägga ned landstingen," löd repliken från statsminister Göran Persson senare samma dag.

Uppsala2005-02-06 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Därmed är den sista spiken snart nedslagen i den kista som kommer att begrava det som på byråkratspråk kallas sekundärkommuner. Länge var det bara moderaterna som drev denna fråga, men redan i somras tänkte Göran Perssons högra hand, Pär Nuder, högt i frågan och menade att landstingens roll kunde ses över, som det brukar heta i dylika sammanhang.
Frågan är förstås vad som kommer i stället. Större sjukvårdsregioner, lyder Lars Isakssons förslag. Han får stöd av kommunminister Sven-Erik Österberg, som inte vill att staten ska ha något ansvar för sjukvården — i stort sett den enda fråga som i dag sköts av landstingen. Även sjukvårdsminister Ylva Johansson är inne på samma tanke. En sådan regionreform har nyligen genomförts i Danmark.
Men statsminister Göran Persson verkar vilja gå på en annan linje. ''Det kan vara så att vi klarar oss med två nivåer'', säger han och syftar på att kommunfullmäktige och riksdagen bör bli de enda folkvalda församlingarna inom Sveriges gränser. Någon mellannivå behövs inte.

Del av politisk vardag
Det är klokt tänkt av statsministern. Kommunerna har redan stort ansvar för omsorgen och en del av vården. De kan med fördel sköta mycket av det som i dag ligger inom landstingets domäner. Behöver kommunerna samarbeta i större enheter finns alla möjligheter att göra detta inom ramen för kommualförbund. Det som inte går att sköta på lokal nivå blir rimligtvis statens ansvar att hantera.
På så sätt blir sjukvården en del av den ordinarie politiska vardagen och dess andel av de offentliga utgifterna måste vägas mot andra poster i stats- och kommunbudgeten. Därmed får väljarna större möjlighet att påverka hur mycket vården verkligen får kosta.
Läs mer om