Starka skäl för en statlig a-kassa

Uppsala2008-02-02 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Sällan har ett förslag mötts med så stark kritik från alla håll som regeringens tal om obligatorisk a-kassa. Både fack och arbetsgivare är mycket negativa och regeringen backade nästan genast. Det kanske inte blir något av förslaget som det ser ut nu. Den enda politiker som vågade stå upp för tanken var folkpartiledaren Jan Björklund som kan tänka sig en statlig a-kassa.
Ett viktigt argument mot den obligatoriska a-kassan är att facken, av lätt insedda skäl, inte kan tänka sig att driva in avgiften från folk som inte vill vara med. Om en person efter noggrant övervägande kommer fram till att han eller hon inte vill vara med i en a-kassa, ska man inte tvingas till det, anser facken. Deras starka motstånd är också i sig ett avgörande skäl: Regeringen vill ju inte ta strid med facken annat än när det är oundgängligen nödvändigt. Dessutom är regeringen rädd för att avgiften ska uppfattas som en skatt.

Men nog finns det starka skäl för en statlig a-kassa, något som ju finns i många andra länder. En jämförelse med sjukkassan ligger nära till hands. Det är få som motsätter sig medlemskap i sjukkassan, även om de själva kanske inte är sjuka så ofta. Det visar sig också att en hel del arbetslösa hellre sjukskriver sig än utnyttjar a-kassan. Om a-kassan ingår i Försäkringskassan blir det lättare att kolla att den som får pengarna verkligen är arbetslös. Det verkar rätt naturligt att se a-kassa, sjukkassa och pensioner som självklara inslag i välfärden och alltså en uppgift för staten.
Om a-kassan blir statlig är avgiften förstås en sorts skatt. Men är det så farligt? Då får arbetsgivarna uppdraget att betala in pengarna till försäkringen. Och om avgiften blir en skatt, slipper facket att driva in den.
Det blir då i stället Skatteverkets uppgift. Men varför ska folk tvingas att betala till en a-kassa som de inte vill vara med i och som de kanske inte behöver? Svaret är solidaritet. Om bara de som uppenbarligen riskerar att bli arbetslösa inom kort är medlemmar i a-kassan blir avgiften nödvändigtvis mycket hög. Om den däremot omfattar alla, också sådana som kanske inte på kort sikt riskerar arbetslöshet, blir avgiften låg. Och vem kan med säkerhet säga att man aldrig kommer att bli arbetslös? Med den snabba anpassning till världsmarknaden som nu sker och de stora förändringar som genomförs i den offentliga sektorn kan ingen vara säker.

Sedan september 2006, då den nya regeringen tillträdde, har 400 000 personer lämnat a-kassan och ingenting tyder på att avhoppen har slutat. Risken är stor för att de som lämnat a-kassan inte återvänder, även om en s-regering skulle sänka avgiften. I så fall kommer statens utgifter för a-kassan att bli mycket höga och riskerna för de arbetslösa att öka.
Regeringen bör tänka om och införa en statlig obligatorisk a-kassa!
gunvor.hilden@comhem.se
Läs mer om