För första gången har regimen i Sudan nu medgivit att det förekommer allvarliga övergrepp mot civilbefolkningen i Darfur. En lista med 30 misstänkta brottslingar har överlämnats till FN. Flera av dessa har anknytning till den s k janjawidmilisen. Därmed bekräftas det som människorättsgrupper har hävdat i månader och som de styrande i Khartoum avfärdat som rykten eller fientlig propaganda.
Hur ska nu detta uppfattas? Det vore farligt och naivt att utgå från att erkännandet innebär att regimen bytt politisk kurs. Snarare handlar det om att man inser att man måste gå världsopinionen och FN något till mötes för att vinna tid och om möjligt förhindra en intervention.
Sudans linje har hittills varit just denna - att vinna tid, att ge halva löften som sedan skjuts på framtiden eller tas tillbaka. Nu har man gått ett steg till - man försöker lägga skulden för det pågående folkmordet på ett antal enskilda personer som man förmodligen också kan tänka sig att överlämna till FN.
Men det råder inget tvivel om att det är regimen i Khartoum som satt ingång massmorden, fördrivningen och förödelsen i Darfur. Skälen handlar i första hand om rå maktpolitik, men där finns också enligt många bedömare ett etniskt eller rasistiskt inslag.
Möjligen finns olika fraktioner inom regimen, med olika inställning både till Darfur och dess invånare och till omvärldens krav. I bästa fall kan erkännandet av övergreppen innebära att de mest hårdföra bland de styrande tvingats retirera. Under alla omständigheter står det klart att inga medgivanden alls hade varit att vänta utan ett hårt internationellt tryck.
Men FN:s Sudansändebud, holländaren Jan Pronk, valde i går att i stället släta över regimens ansvar och dödandets omfattning. Tror han att regimen blir mer samarbetsvillig om den kritik som lett fram till helgens medgivanden tonas ned? Risken är överhängande att det blir precis tvärtom.