Trots motstånd från en mängd operatörer fortsätter EU:s kommissionär med ansvar för den digitala agendan, Neelie Kroes, att slåss för sitt reformpaket inom telekom-området. Paketet syftar till att få till stånd en fungerande inre EU-marknad också vad gäller informationsflöde. Bland annat föreslås olika förenklingar för att operatörer lättare ska kunna verka i flertalet länder, samt ett starkare konsumentskydd.
Det som har uppmärksammats mest är dock idén om att roaming-avgifter och högre samtalskostnader över landsgränserna bör avskaffas.
Konkret betyder det att extra avgifter för att ringa, ta emot samtal och surfa – när man befinner sig i ett annat EU-land – ska avskaffas. Kostnaden för att ringa till ett annat EU-land – när man själv befinner sig på hemmaplan – ska heller inte få överstiga kostnaden för ett samtal inom landet.
Förslaget har förargat många telefonoperatörer som menar att en av deras viktigaste intäktskällor försvinner med slopade roamingavgifter. Neelie Kroes har dock varit mycket tydlig med sin intention att genomföra förändringarna. Bland annat har hon påpekat att förslaget är ett paket, och inte någon ”meny som man kan vilja fritt från”, samt framhållit att det är extremt viktigt för konkurrenskraften och tillväxten i Europa.
Även Neelie Kroes talesperson, Ryan Heath, argumenterade hårt för linjen, när han besökte Sverige förra veckan. Han konstaterade, bland annat, att bolagens vinstmarginaler för mobilsurf utomlands är oresonliga, i och med att de ligger på flera hundra procent, vilket i sin tur leder till att kunderna drar sig för att använda telefonen.
Kroes och hennes vapendragare har en viktig poäng. Genom EU har Europas länder allt mer öppnat sig för varandra. Vi handlar, startar företag, studerar, reser och umgås i allt större utsträckning över gränserna. Den utvecklingen är både ekonomiskt gynnsam och viktig för att öka sammanhållningen och den kulturella förståelsen i Europa. Två av de viktigaste aspekterna för att komma dit har varit att montera ned olika typer av hinder för rörligheten, samt genomförandet av allehanda infrastruktur-satsningar.
Det är i ljuset av det som den inre telekom-marknaden måste ses: Att ytterligare ett hinder för det växande utbytet avlägsnas. Att den grundläggande infrastrukturen inom EU förbättras.
Neelie Kroes paket har redan godkänts av EU-kommissionen och ska nu passera genom parlamentet och rådet. Förslaget måste antas innan vårens EU-parlamentsval, för att inte förfalla, varpå det bedöms ta cirka två år innan allting är klubbat och genomfört.
Låt oss hoppas att så blir fallet.